Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar: NMR:s våldskapital är tillräckligt för att bara deras närvaro får viktiga röster att tystna

Polisen skriver i sin respons till Magnus Ranstorps ”Extremismen frodas i Sverige” (SvD, 2018-01-04) att ” Inget kan vara mer felaktigt än att påstå att polisen i Dalarna, av vilket skäl det vara månde, skulle avstå från att bekämpa brottslig extremism, varifrån den än må komma.(Dala-Demokraten 2018-01-05). Citatet rymmer mer än vad som kan tyckas vid första anblick. 

Ingen av oss har råd att luta sig tillbaka, vare sig det gäller direkta säkerhetshot eller ett mer långsamt uppluckrande av demokratin på lokal nivå.

Brottslig extremism bekämpas av polisen, det stämmer. Det är inte här det huvudsakliga problemet ligger. Inte heller specifikt på lokal nivå; frågan är långt större än så.

Vit makt-miljön med NMR i spetsen är otroligt skickliga på att veta var lagens linje går och var dess gråzoner finns. I dessa områden rör de sig. De har tillräckligt vålds- och skrämselkapital för att deras närvaro ska vara tillräcklig för att upplevas som så hotfull att viktiga röster tystnar. I Dalarna, där vit makt-miljön är särskilt stark, finns idag en direkt påverkan på vår demokrati. Den demokrati som vi yrvaket börjar förstå kanske inte är att ta för givet.

På en liten ort där man har barn på samma förskola och handlar på samma matbutik och ingen riktigt är anonym sprids en förlamande rädsla snabbt.

Vem ska se till att outtalade, subtila hot om våld inte ska skrämma civilsamhällesaktörer från att engagera sig, journalister att granska, politiker att ocensurerat fatta beslut och uttala sig?

På en liten ort där man har barn på samma förskola och handlar på samma matbutik och ingen riktigt är anonym sprids en förlamande rädsla snabbt.

Debatt: Juridikfronten: "Massuthängningar på nätet - skampålestraffet har fått en renässans"

Säkerhetspolisen har ansvar för författningsskyddet och uppdraget att skydda vår demokrati. Men, detta gäller endast på nationell nivå. Hot mot demokratin på lokal nivå är enligt Säpo lokalpolisens uppdrag. Men lokalpolisen utreder brott, och om inget brott de facto har begåtts slår även lokalpolisen ifrån sig ansvar.

Det är utifrån detta som denna fråga hamnar på högsta politiska nivå; om uppdragen från början ligger fel kan varje aktör med stöd av sitt uppdrag säga att ansvaret inte är deras. Något som är typiskt i frågan om våldsbejakande extremism i sig, och något som leder till att viktiga frågor gång på gång riskerar att hamna mellan stolarna.

Läs mer: Medlemmar ur NMR anmäls för hets mot folkgrupp

Ingen av oss har råd att luta sig tillbaka, vare sig det gäller direkta säkerhetshot eller ett mer långsamt uppluckrande av demokratin på lokal nivå.

Med motiveringen att dalapolisen utreder brott som begås, och att vit makt-miljön ofta ägnar sig åt icke-brottslig demokratihotande verksamhet, har de gång på gång nekat kommunens vädjan om ett närmare samarbete.

Kommunen har uppmanats till att anmäla brott, och har en kontaktperson gällande dessa frågor, men någon löpande dialog har det inte funnits intresse av från polisens sida. Detta är ett problem som bland annat lett till att polis och kommun har olika lägesbilder.

I en strikt tolkning av det polisiära uppdraget har dock dalapolisen rätt; de utreder brott. Punkt. Samtidigt finns en förväntan nationellt på att våldsbejakande extremism (med sina ideologiska, juridiskt snåriga delar) ska förebyggas lokalt i nära samarbete mellan kommun och polis.

Här kan vi se till våra nordiska grannar, där polisen många gånger kliver in i ett långt tidigare skede.

Att lägga om uppdrag och lagstiftning är en tidskrävande process. Under tiden växer vit makt-miljön och förfinar sina metoder för att utnyttja sina demokratiska rättigheter för att underminera demokratin i rask takt. Även säkerhetshotet blir alltmer påtagligt, inte minst inför kommande val.

Vi kan inte vänta. Här ser vi utmaningen med resursbrist för polisens del; mycket kan göras redan i dag men det kräver ökade resurser. Störningsverksamhet är till exempel något som visat sig ha goda effekter när det gäller organiserad brottslighet och som kan göras i förebyggande syfte.

Debatt: (KD): Demokratin som inte bidra till trygghet inbjuder till extremism

Här kan vi se till våra nordiska grannar, där polisen många gånger kliver in i ett långt tidigare skede. Där det finns exempel på dialogpoliser som varje vecka har avstämning med företrädare för dessa miljöer och aktivt söker upp dem vid minsta misstanke eller oro.

Detta vill vi se även i Dalarna och kommer att fortsätta arbeta för att se till att polisen får resurser samtidigt som vi efterlyser en nationell översyn och strategi för att säkra demokratin på lokal nivå.

För dig som pluskund: Kenneth Persson (S): ”Synd polisen i Dalarna inte var med”

Kenneth Persson, S, Politiskt ansvarig för arbetet mot extremism i Borlänge Kommun

Magnus Ranstorp, Docent och leder terrorismforskning vid Försvarshögskolan 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel