Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar: Pigavdrag för fredagsgroggar i överklassens villor gynnar inte vanligt folk

Svar till Jesper Lindgren (MUF): Fjärde sämsta skolkommun då väljer S att bygga kulturhus för 300 miljoner – dags för maktskifte!

Den samlade borgerligheten verkar inte göra någon hemligt av att de kämpar för storkapitalet och eliten i Sverige. Varje dag basuneras ut en klasspolitik som hör 1800-talet till.

Man vill sänka löner och slå på arbetslösa och sjuka. Samtidigt som man våldsamt försvarar den svenska elitens privilegier.

Man vill sänka skatten för den rikaste procenten, samtidigt som det kommer larmrapporter från sjukvården om akut personalbrist.

Man vill ha fortsatta skatteavdrag för att eliten ska kunna ha en bartender som blandar grogg på fredagskvällen, samtidigt som fattigpensionärerna måste panta ölburkar för att kunna ha råd med mat.

Vi är kloka nog att förstå att pigavdrag för fredagsgroggar i överklassens villor inte gynnar vare sig industriarbetare eller städerskor.

Denna politik för överklassen kryddas också med ett oblygt förakt mot alla oss som varje dag går till jobbet i industrin, på byggen eller i omsorgen. Nu senast var det unghögern, med Jesper Lindgren i spetsen, som inte kunde förstå att Borlängeborna var så korkade att de röstade rött. För Jesper och de andra ungmoderaterna som är födda med en sliversked i munnen kan jag berätta att vi är inte korkade.

Jag skulle säga att Borlängeborna är oerhört kloka människor. Vi förstår att privatiseringar av äldreomsorgen inte är något som gynnar oss, utan något som gynnar storkapitalet och eliten. Vi är kloka nog att förstå att pigavdrag för fredagsgroggar i överklassens villor inte gynnar vare sig industriarbetare eller städerskor.

Det som har byggt Sverige starkt är inte en politik där lyxbåtarna blir fler och vanligt folk får ta skeden i vacker hand.

Det som har byggt Sverige starkt är en offensiv arbetarrörelse som har velat utjämna klasskillnader. Det är starka fackföreningar som varje dag har tagit strid för bättre arbetsvillkor på våra arbetsplatser, inte vårdkapitalister som väljer att sälja ut våra gamla för att kunna göra vinst.

Det som har byggt Sverige starkt är de kvinnor och män som varje dag har gått till sina arbeten i industrin, på byggen och i omsorgen i förvissningen att deras arbete gör landet starkare. För första gången på tio år så håller Sverige på att gå mot rätt håll.

Vi ser hur arbetaslösheten sjunker kraftigt, klasskillnaderna minskar och det byggs bostäder som aldrig förr. Detta är en utveckling som skulle avstanna totalt om de borgerliga fick makten, både i Borlänge och i riket.

För mig är tryggheten för undersköterskor, svetsare och snickare viktigare än att överklassen ska ha mer pengar i plånboken.

För mig är det viktigare att våra äldre får en värdig ålderdom, än att riskkapitalister ska få plocka ut övervinster.

För mig är det viktigare alla ska ha en lön att leva på, än att direktörerna på Östermalm ska kunna få ytterligare miljoner i sina fickor. Jag kommer aldrig vika en tum när högern angriper vanligt folk, jag kommer aldrig skämmas över att jag trivs i Borlänge, och jag kommer aldrig skämmas över att jag röstar rött.

Sen får unghögern och de andra borgerliga kolportörerna tycka att jag är en korkad arbetare. Det skiter jag i.

Sebastian Karlberg (s), Ordförande för LO-Facken i Borlänge, vårdbiträde och kandidat till kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel