Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debattsvar: Så mycket skulle SD:s politik kosta Dalarnas kommuner

Annons

Replik till Sven-Olof Sällström (SD) 25 juni.

 Sven-Olof Sällström (SD) fortsätter försvara sin motion som handlar om att dränera kommunerna på pengar. Sällström menar att det då kommer tvinga kommunerna att höja skatten.

Riksdagens utredningstjänst skriver i sin rapport 2018:221 att Sällströms och Sverigedemokraternas politik skulle leda till att många kommuner skulle tvingas spara kraftigt eller öka intäkterna (höja skatten). Detta förnekar inte Sällström och SD. Däremot försöker Sällström lägga dimridåer att det handlar om Malmö när hans förslag i själva verket även drabbar alla kommuner i Dalarna. Kommunerna skulle både tvingas skära i sin verksamhet och höja skatten. Detta utan att servicen till medborgarna skulle bli bättre.

LÄS MER Debatt: Därför vore SD:s landsbygdspolitik en katastrof för Dalarna

Många kommuner i Dalarna har redan i dag en hög kommunal skatt i jämförelse med andra kommuner i Sverige. Att höja den för att täcka hålen som SD:s politik skapar kommer inte räcka. Det kommer att krävas nedskärningar.

Hur mycket tappar då Dalarnas kommuner med Sällströms och SD:s förslag. Riksdagens utredningstjänst har räknat fram följande siffror med hjälp av SCB och uträkningar:

Avesta - 146 miljoner kronor,

Borlänge – 395,

Falun -130,

Gagnef -69,

Hedemora -104,

Leksand -62,

Ludvika -216,

Malung-Sälen -94,

Mora -90,

Orsa -82,

Rättvik -92,

Smedjebacken -30,

Säter -28,

Vansbro -89 och

Älvdalen-109.

Totalt kan det handla om minus 1,7 miljarder som kommunerna i Dalarna måste skära i verksamheterna eller höja skatterna.

Med Sällströms politik riskerar Dalarnas kommuner att kantra. Stora besparingar, höjda skatter och en sämre service. SD gör samhället svagare. I stället ska vi bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Dalarna.

Marie Olsson (S)

Riksdagsledamot från Orsa

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons