Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar: Skandia verkar oroat

Replik till Greger Gustafsons inlägg i DD den 12 november 2019.

Det mäktiga konsultbolaget Skandia verkar vara oroat. Tyvärr så diskuterar man inte sakfrågan när det gäller kommunala pensioner.

Många kommuner har sparat i många år för att täcka upp för framtida pensioner. År 2019 skulle kostnaderna vara enorma och kassorna börja tömmas. Lösningen var att två procent av nästa års budget skulle sparas.

Jag kommer inte ihåg exakt vilket år ”reformen” infördes men jag vet att jag skrev en artikel i Dala-Demokraten och protesterade. Det fanns redan bättre former för pensionsförvaltning inom den privata sektorn. Dessutom anfördes soliditeten i balansräkningen som ytterligare skäl till ökade besparingar. Obefintlig lagerhållning och bolagisering av mark och fastigheter har nästan gjort det omöjligt att beräkna kommunens soliditet. Det finns alltså redan från början en rad problem med den generella tvåprocentsregeln i budgetarbetet.

Mitt förslag är inte att avföra pensionsskulden, vilket antyds i ert svar, utan att den betalas och budgeteras på annat sätt. För övrigt instämmer jag helt i mina kollegors kritik av hanteringen av den kommunala ekonomin. Staten borde ta ett större ansvar för regioner och kommuners sparande. Både vad gäller omfattningen med hänsyn till konjunkturen och inte minst placeringen. I nuläget är det svårt att bedöma om svenska kommuner verkligen har dålig ekonomi eller om man bara gnäller för att få statligt stöd.

Vi lever i en märklig tid. Det tycks vara så, rent allmänt, att storleken på plånboken hos olika lobbyister har större betydelse för samhällsutvecklingen än akademisk kunskap.

Börje Henningsson, F D Uppsala Universitet

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips