Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debattsvar: "Snus är inget samhällsproblem"

Replik till Bo Hellgren som skrev debattartikeln "Tobakens skadeverkningar" i Dala-Demokraten den 5 januari.

Bo Hellgren har under decennier varit beroende av att angripa tobak. Det har tyvärr gjort honom så ideologiskt förblindad att han inte förmår att skilja på hälsoeffekterna till följd av rökning och till följd av annat nikotin.

För oss andra, som dagligen följer utvecklingen, är det fundamentalt att hålla koll på fakta, vara noga med definitionerna och dessutom vara tydlig med vad som är problemen för att förslagen till lösningar ska kunna vara relevanta.

Genom att förväxla tobak och nikotin bidrar Hellgren inte ett uns. Han attackerar snus lika mycket som rökning, trots att snus inte alls påverkar hälsan på det sätt som rökning gör.

Han påstår att nikotin tar ifrån personer ”den egna viljan och det egna förnuftet” samtidigt som han inte med ett ord berör läkemedelsindustrins nikotinprodukter.

Det är korrekt att såväl snus som cigaretter innehåller nikotin, som har en beroendeframkallande effekt. Men vad som borde vara desto viktigare för den som bryr sig om folkhälsa är produkternas hälsoeffekter. Snus är åtminstone 95 procent mindre skadligt än cigaretter, minskar det mänskliga lidande som följer av rökrelaterade sjukdomar och det ger pengar i statskassan.

Påståendet om att snus marknadsförs som rökavvänjning är märkligt. Det faktum att Sverige har lägst andel rökare i EU och att lungcancertalen är exceptionellt låga bland svenska män i EU är inte ett marknadsföringstrick, det är offentlig statistik som gång på gång bekräftas av statliga myndigheter. Jag låter allmänheten vara domare i frågan om huruvida snus kan ha något att göra med att vi har unikt få rökare i Sverige.

Den som har sin världsbild från 1970-talet skulle behöva läsa på om vad exempelvis brittiska folkhälsosällskapet (RSPH) säger, att: ”nikotin i sig är inte mer skadligt för hälsan än koffein”. Och det har länge varit känt att rökarna röker för nikotinet, men dör av tjäran.

Fakta är alltså att länder där vuxna människor kan välja något annat än cigaretter och röktobak också har färre antal rökare.

Vi har länge sett det i Sverige och vi har sett en liknande utveckling i Norge där det knappt finns personer under 24 år numera som röker dagligen. Om inte detta är något bra, så undrar man ju vad Bo Hellgren anser vara bra.

Nikotin ger onekligen en känsla av välbefinnande som kan liknas vid ett beroende. Därför är snus och cigaretter belagda med åldersgräns och en rad andra restriktioner, vilket är helt rimligt. Men det är lika orimligt att vuxna människor inte skulle ha rätt att kunna välja mindre skadliga alternativ, oavsett om det är snus eller läkemedel som innehåller nikotin utvunnet ur tobaksplantor.

Patrik Strömer, Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips