Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debutbok om utanförskap

Camilla Gunnarsson från Avesta har skrivit en bok om hur det känns att inte vara sedd. Man kanske ska vara akivt snäll inte bara låta bli att vara elak.

Annons

Det var "likes" och kommentarer i social medier som fick Camilla Gunnarsson att fundera på hur det känns för den som inte får några likes, att inte känna sig sedd.

Det ledde till boken #tillsammans #utanför. Den handlar om Hilde som känner sig osynlig. Hon har kompisar men ingen bästa vän. Ingen kallar henne "bästaste" eller "finaste" i kommentarer på nätet. Ingen är elak mot henne men hon måste fråga själv för att få vara med.

Känslan av att vara utanför gör Hilde till mobbare.

Det här är en bok som väcker frågor, och det är meningen.

– Man pratar mycket om nätmobbare, men vad gör att man blir mobbare, säger Camilla Gunnarsson,

Hon berättar att i hennes barns skola pratar man om man inte ska vara taskig men också om att man ska vara aktivt snäll.

– Alla hittar inte en bästis, men jag tycker att man ska kunna förvänta sig att blir sedd.

Camilla Gunnarsson säger att föräldrar ofta frågar sina barn hur det har varit i skolan i dag men inte hur det har varit på internet idag.

– Det finns otroligt mycket bra med internet, men det finns också risker som man måste vara medveten om. Vi behöver prata mer om hur vi är mot varandra på nätet.

Henne barn fick tidigt konton på sociala medier.

– Jag var med till att börja med. Jag ville att när de blev tonåring, skulle de veta vad man kan lägga ut och hur man uttrycker sig,

Hon tycker att debatten om olika appar som ungdomar använder är snedvriden.

– Det är inte appen i sig som är problemet, det är hur den används, Det är inte mediets fel utan beteendets, när det blir fel. Det är inte heller lämpligt att gå ut på stan och bete sig om vissa gör på social medier.

Camilla Gunnarsson är psykolog och jobbar inom habiliteringen. Hon har skrivit flera böcker och några är antagna för utgivning. Bokan #tillsammans #utanför kom ut för en dryg månad sedan och trycktes i tusen exemplar och är redan nästan slutsåld.

Nu jobbar hon 80 procent men skulle vilja gå ned lite mer i tid för att hunna skriva mer.– Jag skulle vilja ut och prata om boken i olika sammanhang, säger Camilla Gunnarsson.

Hon hoppas att hennes bok ska användas för diskussioner om hur vi använder social medier och hur vi är mot varandra.