Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delade turer medför mer sociala besvär

LO ser att många medlemmar tvingas till delade turer inom restaurang, handel, städare, olika förare, vården och många, många fler branscher. En vanlig arbetsform kan vara att ett arbetspass är 13 timmar, med ett avbrott mitt i på fyra obetalda timmar, ledig tid som 90 procent säger sig ha svårt att använda på något vettigt sätt. Detta skapar stress och drabbar barn och familjeliv.

Annons

Arbetsvillkoren med ofrivilliga och obetalda håltimmar är oacceptabelt. Många blir kvar i personalrummet på jobbet, eller i en buss på annan ort, eftersom det tar för lång tid att åka hem.
– Vi finner att skiftarbetare som har delade turer har mer sociala besvär än skiftarbetare som inte har delade turer, konstaterar Göran Kecklund, docent på Stressforskningsinstitutet.

En rapport från Kommunal, som har cirka 100 000 medlemmar som tvingas till delade turer, visar att fyra av tio medlemmar som arbetar delade turer känner trötthet och stress dagligen. Det blir ingen vettig balans mellan arbete, fritid och sömn.
För dessa människor är det gamla kravet på åtta timmars arbetsdag fortfarande en utopi, trots att Riksdagen beslutade detta redan 1917.
De som klagar brukar få till svar att – så här är det, du måste ju jobba när behovet finns. Ibland hotas det även med att då får du jobba fler helger istället.

Det här har blivit ett sätt för arbetsgivarna att pressa kostnaderna, tillsammans med tätare helgtjänstgöring, färre fast anställda, fler anställda på timmar och fler utan yrkesutbildning med låga löner. Tyvärr gillar tydligen arbetsgivare ofrivilliga och obetalda håltimmar. Det är till och med så att allt fler arbetsgivare inför denna arbetstidsform. Man bemannar just in time, och håller på så sätt nere onödiga personalkostnader.

Detta förklarar också de så kallade sms-vikariat, där många timanställda blir helt blockade från fritid då de tvingas vakta sin telefon utifall de skulle få en chans att jobba.
Dessa anställningsformer och schemaläggning med delade turer är ingen modern och hållbar personalpolitik.
Det mänskliga priset är allt för högt och det är de anställda som tvingas betala med sämre hälsa.

LOs medlemmar vittnar om trötthet, stress, känsla av otillräcklighet, sömn- och koncentrationssvårigheter. Detta sätt att tvingas arbeta är helt förkastligt. LO-distriktet kräver att ofrivilliga och obetalda håltimmar avskaffas helt. LO-distriktet kräver också att fler anställs med trygga anställningar.

Lena Johnsson, vice ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel