Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delegater samlades för tätare samarbete

Under ett par dagar har representanter för de sju Klassikerkommunerna varit samlade i Vansbro för att hitta olika sätt att samarbeta och för att hitta former att lyfta fram den gemensamma kopplingen.
– Det har varit oerhört positivt, poängterar Per-Anders Westhed, kommunalråd.

I somras träffades representanter för de sju Klassikerkommunerna första gången. Gruppen som ingår är Vansbro, Motala, Malung-Sälen, Älvdalen, Mora, Norberg och Lidingö. Då enades de om att det skulle vara lämpligt för ett uppföljningsmöte och det blev så att Vansbro skulle vara värd för det.

Några extra tunga punkter fanns med på dagordningen och det handlade bland annat om att utveckla sam­arbetet mellan arrangörerna och kommunerna, och vad som är grundkriterierna i ett samarbete.
– En annan sak som lyftes var miljöfrågorna, bland annat transporterna kring tävlingarna och även vikten av att det ska vara rent och snyggt kring de olika arrangemangen, säger Jan Palander, generalsekreterare i Vansbrosimningen.
Under mötet framkom det även att förutsättningarna för de olika arrangemangen och betydelsen i kommunen skiljer sig väldigt mycket åt.

– Vansbrosimningen är oerhört stort i Vansbro och något som påverkar alla, däremot märks inte Lidingöloppet av lika mycket i Lidingö, i varje fall inte på samma sätt, poängterar Westhed.
Vidare diskuterades under mötet vad som är gemensamma värdeord för de olika arrangemangen och där är alla eniga om att det handlar om evenemang som är i världsklass och att inriktning är hälsa och välmående. Även frågor kring hur de olika evenemangen kan utvecklas kom upp på dagordningen.

En ny sak som ligger i startgroparna just nu är att arrangera Skolklassikern. Där olika grundskolor i de aktuella kommunerna ska tävla mot varandra i lag och på sikt även skolor från andra kommuner.
– Dessutom ligger planerna långt framme med Arbetsklassikern, där människor från olika företag tävlar mot varandra och detta verkar bli allt större, vi har bildat ett bolag inom En Svensk Klassiker, som äger detta, lyfter Jan Palander fram.
Både Westhed och Palander är övertygad om att det finns mycket att göra i framtiden för att stärka, profilera och utveckla samarbetet mellan Vansbro kommun och Klassikerorganisationen.

– Vi kommer att samla alla olika avtal och uppgörelser vi har mellan oss i ett enda större avtal för att det ska bli tydligare vem som ska ansvara för vad och helt enkelt tydliggöra saker och ting, säger Per-Anders Westhed.

Sven Thomsen/DT