Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deltidsbrandmän: "När larmet går ska du vara beredd, dygnet runt, året om"

Med jour dygnet runt var tredje vecka och när larmet går gäller det att vara på alerten, säger gruppen deltidsbrandmän som Dala-Demokraten möter vid brandstationen i Kopparberg i Ljusnarsbergs kommun.

Annons

Hela deltidskåren i Ljusnarsbergs kommun har sagt upp sig. Ludvika kommun och Ljusnarsbergs kommun har en gemensam räddningsnämnd där Ludvika är arbetsgivare.

LÄS MER: Deltidskåren i Ljusnarsberg har sagt upp sig

I Västerbergslagens räddningstjänst ingår Ludvika, Ljusnarsberg, Nyhammar, Grängesberg, Fredriksberg och Sunnansjö brandvärn,

Som deltidsbrandman har du ett ordinarie arbete i botten och du har beredskap var tredje eller fjärde vecka. Då ska du vara beredd när larmet på din personsökare går. Dygnet runt, året om, vardag som helgdag.

Fem minuter efter larmet har gått ska första bilen vara på väg ut genom porten.

– Det innebär att du måste hålla dig i närområdet dina jourveckor, säger Peter Jeppsson.

Eftersom det är och har varit ständiga vakanser på deltidsstationen så blir det många extra jourveckor för dem som rycker in och tar extrapass.

– Det blir stor påfrestning för brandmännens ordinarie arbetsgivare och familjer, säger Carl-Alfred Falk

Joursystemet är ålderdomligt, och behöver anpassas till dagens samhäll, betonar brandmännen.

Brandmännen betonar också att alla inte har möjlighet att jobba på hemorten där och då blir det ännu tuffare att klara jourpassen.

Kopparbergs station har 21 tjänster, men så många har det nästan aldrig varit och idag är det 17 deltidsbrandmän sedan två är tjänstlediga, berättar han.

De betonar att de stött på Ludvika kommun som är deras arbetsgivare i flera års tid om problemen som finns, framförallt är det vakanser och organisationsproblem.

Men de anser inte att de har fått den respons fått det att fungera.

På måndag 11/4 är det ett räddningsnämndsmöte i Ljusnarsberg. Senare på dagen blir det också ett möte mellan brandpersonalen och politiker och tjänstemän i Ludvika och Ljusnarsbergs kommuner.

LÄS MER NYHETER FRÅN DALARNA