Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deltidsbrandmän räddas kvar

Det var långt gångna planer på att dra ner tre deltidsbrandmannatjänster hos Räddningstjänsten Dala Mitt.
Enviken, Grycksbo och Borlänge skulle bli av med en tjänst vardera för att spara pengar.
– Pengar tickar in från annat håll, så nu blir det inte så, säger Sofia Jarl, ordförande för direktionen hos Räddningstjänsten Dala Mitt.

– Det har dykt upp nya omständigheter som gör att vi inte behöver säga upp tjänsterna i Enviken och Grycksbo. Det ser också lovande ut att vi får behålla den tjänst som varslades i Borlänge deltidsbrandkår.
– Vi hade ett direktionsmöte i veckan där budgeten med åtgärdslistan fastställdes. Men eftersom vi har kunnat minska på lokalkostnaderna i både Falun och Borlänge har vi fått pengar över för att behålla tjänsterna i Enviken och Grycksbo.
– Det lutar också åt att vi inte behöver dra in tjänsten i Borlänge, säger Sofia Jarl.

Räddningstjänsten Dala Mitt har haft en diskussion med de inblandade kommunerna – Falun, Borlänge, Gagnef och Säter – om var man kunde minska på lokal-ytorna för att ge plats åt annan verksamhet och på så sätt få mindre lokalkostnader.
Pengar som på det viset kunde rädda de tre tjänsterna kvar i verksamheten.
– Vår verksamhet utnyttjar inte ytorna fullt ut och då har vi tittat på om det skulle vara möjligt med andra hyresgäster. Hellre spara på lokal, än personal, säger Sofia Jarl.

I Falun ska kommunen förlägga AIK (Arbetsmarknads- och Integrationskontoret) till räddningsstationen i Britsarvet.
I Borlänge är det brist på gymnastikhallar och då är det tänkt att gymnastikhallen på räddningsstationen ska tas över av kommunen och då räddningstjänsten behöver tider hyr man av kommunen.
– Läget är betydligt ljusare nu och det har jobbats hårt för att klara hem lägre lokalkostnader för Dala Mitt. På det här viset kan vi ha kvar vår operativa förmåga och det är vi glada för. säger Sofia Jarl.

Tre partier i Falun, Folkpartiet, Falupartiet och Kristdemokraterna har bland annat lämnat in en motion till fullmäktige om att de helst vill se hela ”blåljusverksamheten” på ett och samma ställe.
Och inte som nu då ambulansverksamheten ska bygga vid Falu lasarett.
– Det är en fråga som Dala Mitt också jobbar på, men landstinget är hårdnackat emot och planerar ombyggnad på Vasagatan redan i februari. Men att ha allt på ett och samma ställe skulle vara det bästa för medborgarna, säger Sofia Jarl.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se