Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demokratin försvann med skid-VM

Beslutet om skid-VM i Falun 2015 togs av den borgerliga alliansen före valet 2010. Vänsterpartiet i Falun har inte varit med om att fatta beslutet. I den situationen föreslog Vänsterpartiet att kommunen skulle göra en plan för vad som skulle bli nödvändigt att göra för att klara av åtagandet. Vänsterpartiet föreslog att ta fram en total kostnadskalkyl och att en kvalificerad konsult skulle anlitas, som skulle vara kontrollant för kostnader, upphandlingar och samordning.

En total kostnadskalkyl talar om vad som behöver göras och vad det kostar. För skid-VM gäller att i alla delar tänka igenom allt för att genomföra åtagandet såsom hoppbackar, skidstadion, service, parkeringar, tekniska anläggningar, personalrekrytering, besökstoaletter, VIP-rum m.m. m.m. För varje post beräknas en kostnad. Därefter sker en summering av alltsammans inklusive omkostnader för projektet som projektledning, projektering och annat för att på så sätt visa en beräknad totalkostnad. Det finns väl utvecklade kalkylmetoder för stora bygg- och anläggningsprojekt.
Med den beräknade totalkostnaden för ögonen hade det varit möjligt att ställa frågorna: ”Kan någonting undvaras? Går det att banta projektet? Finns någon annan part, som kan ta delar av kostnaderna?” Det hade till och med kunnat bli en debatt, som enat faluborna om att klara av arrangemanget. Med en totalkostnadskalkyl hade det även varit möjligt att avväga kostnaderna för skid-VM mot dess inverkan på den kommunala kärnverksamheten.

Vad har vi nu istället? Nu jobbar man utan någon samlad helhetsbild. VM-organisationen tar bit för bit och kommer med nya summeringar. Vad totalkostnaden kommer att bli vet man inte. Det kommer vi att veta först när skid-VM är över. Det skapar misstroende medan VM-projektet pågår.
Nu rullar bollen. Allt som behövs för att skid-VM ska kunna genomföras måste bli färdigt. Det går inte att låta byggnader och anläggningar stå ofärdiga. Arrangemangen måste fungera den dag spelen öppnar.

Eftersom Falun lägger ner så mycket pengar på skid-VM 2015 måste det som blir byggt utföras med kvalitet och omsorg så att det håller 30 – 40 år.

V ställer sig positivt till de kommande tävlingsarrangemangen 2015, men anser att faluborna har förlorat den demokratiska insynen i det som pågår och möjligheterna att diskutera satsningarna på VM i förhållande till all annan kommunal verksamhet.

Pia Persson (V)
Kicki Stoor (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel