Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den enda trösten efter massakern

Massakern i Orlando, Florida, är ett hatbrott och ett politiskt terrordåd. Attentatet riktades mot en gayklubb som inte bara var en vanlig nattklubb utan också något av en samlingsplats för hbtq-rörelsen och även andra progressiva rörelser. Femtio döda och än fler skadade gör det till den värsta masskjutningen i USA:s historia och dådet är på en och samma gång en amerikansk tragedi och en världspolitisk händelse. Detta är en massaker som inte bara skakar om USA utan hela världen. Och den föder, världen över, oro hos många hbtq-personer.

Än så länge är uppgifterna om förövaren relativt vaga. Han var amerikansk medborgare, med afghanska rötter. Massakern måste ha varit planerad eftersom han bodde i en stad en bit bort från Orlando, där Pulse Club finns, och vapnen köpte han några veckor före attentatet. Terrororganisationen Islamska Staten var snabb med att ta på sig dådet men inget tyder på att förövaren begick mordet på direkta order från organisationen. Men innan han började sin attack mot besökarna på nattklubben ska han ha meddelat omvärlden att han stöder denna terrororganisation. IS har länge uppmanat anhängare att slå till med attacker.

Islamska staten står för ett slags religiös fascism, en hyperfundamentalistisk och reaktionär syn på samhället och inte minst på kön och sexualitet. I denna terrororganisations världsbild finns intet utrymme för sexuella minoriteter. Den är djupt reaktionär och konservativ. Den är politiskt sett höger, avgrundshöger. Det är viktigt att alltid klargöra just det: IS är avgrundshöger.

I politisk mening borde detta terrordåd därför betraktas som ett högerextremistiskt terrordåd riktat mot den toleransens världsbild som hbtq-rörelsen står för. En attack mot själva regnbågen från högerextremt håll.

Och så exploderar detta dåd mitt i den amerikanska valrörelsen. Presidentaspiranten Donald Trump var snabbt ute och meddelade ungefär att Vad var det jag sa? Han har tidigare krävt ett stopp för muslimska invandrare till USA och han upprepade kravet. Donald Trumps rasism har många gånger blivit synlig. Den har riktats mot mexikaner och mot muslimer. Och nu tar denne populistiske högerman chansen att exploatera en fruktansvärd massaker för egen politisk vinning. Till saken hör förstås att Trump inte säger ett ord om de generösa amerikanska vapenlagar som gör det möjligt för vem som helst att lagligt inhandla rena rama massförstörelsevapen för privat bruk i vapenbutikerna. Nyligen har han fått vapenlobbyns fulla stöd. Hillary Clinton yttrade i onsdags klokt att vapen av det slag förövaren hade inte hör hemma på gatorna.

Det absurda i hela situationen är alltså att ett högerextremistiskt och fundamentalistiskt terrordåd, riktat mot en symbol för alla sexuella minoriteters rättigheter, utnyttjas av en annan högerkraft, den konservative högerkandidaten Donald Trump. Högerextremism göder höger. Militant konservatism göder vanlig inskränkt konservatism. Det är en ond cirkel.

Den enda trösten efter denna massaker är att regnbågen lyser ännu klarare över världen, så som den alltid gör efter att himlarna förmörkats.