Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Den grundläggande idéen är att alla får vara med"

Annons

Kommunen har fått kännedom om att det inom idrotten i Hedemora förekommer toppningar där alla inte får vara med. För att möta detta och sprida information om vad som kan göras för att motverka detta bjöd man in till en föreningsträff där Eva Lignell och Katarina Jonsson från SISU Idrottsutbildarna deltog.

Fritidsförvaltningen hade under måndagskvällen bjudit in till en träff med idrottsföreningar. Ett 20-tal personer hade sökt sig till ishallen i Hedemora för att närvara vid mötet.
Eva Lignell och Katarina Jonsson från SISU Idrottsutbildarna kunde berätta att Riksidrottsförbundet har 70 idrotter anslutna till sig. I Dalarna finns 66 av dessa idrotter representerade och över 1000 föreningar.
De presenterade även att SISU har till uppgift att utveckla idrotten i Dalarna.
- Det är inte bara barn och unga, utan vi ska skapa förutsättningar för alla, sa Eva Lignell.
- Vi ska se till att föreningslivet mår bra.
Hon beskriver SISU som en stödorganisation som lyssnar in föreningarna behov, och som framför allt kan hjälpa till med utbildningar.
Måndagskvällen var dock fokuserade på barn och unga. Och målsättningen att skapa den bästa idrotten i världen. Något som ska göras utifrån en gemensam värdegrund.
- Det viktiga, säger Eva Lignell, det är att breddidrotten får vara grunden för elitidrotten.
- Alla ska få vara med.
Glädjen och lusten är grunden för en framgångsrik idrott.
Efter deras inledning fick deltagarna sätta sig ned i mindre grupper för fortsatt diskussion.
Bakgrunden till mötet är att det kommit fram att det finns barn och unga som ställs åt sidan i jakten på segrar. Kjell Rosén sa att det inte sker i någon större omfattning men att det är viktigt att frågan lyfts fram.
- Vi är inga poliser, sa Kjell Rosén, men vi vill sprida information om vad man kan göra för att motverka problemet.
Genom att ge information ska föreningarna själva kunna inse att det är viktigt för framtiden att alla ges möjlighet att vara med. Från kommunens sida vill man öka medvetenheten om att problemet med utanförskap trots allt finns.
- Den grundläggande idéen är att alla får vara med, och att det sker i en bra miljö.
Tanken är att föreningar själva ska kunna utforma sina egen policy och att föreningarna i sina beslut tar ställning i frågan.
- Alla som var på mötet insåg att det förekommer inslag av toppningar där alla inte får vara med, sa han vidare.
Och det är något som kan få barn och ungdomar att sluta med en idrott redan i unga år.
Kjell Rosén sa att man kommer fortsätta att hålla frågan levande då den är mycket viktig.

MIKAEL ERIKSSON
023-476 91 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.se