Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den lögnaktiga högerpolitiken...

Det centrala problemet med högerpolitiken är hyckleriet, lögnen och opportunismen. Detta förekommer också inom andra politiska riktningar, men inte alls i lika hög grad.

Låt mig förklara. När vänsterpolitiker säger att dom vill skapa ett mer jämlikt samhälle, minska utslagning och gynna utsatta grupper, då är det sant. En vänsterpolitiker menar detta när det sägs. En högerpolitiker som uttrycker samma sak ljuger alltid.

En högerpolitiker uttrycker jämlika värderingar bara när det finns risk att förlora röster eller strategiska fördelar. En högerpolitiker säger sig representera solidaritet endast i opportunistiskt syfte. En högerpolitiker säger sig värna om humanism och jämställdhet enbart i syfte att manipulera och förleda medborgaren. En högerpolitiker pratar om frihet och fria val - deras främsta slogan - enkom i syfte att gynna kapitalet och springa mammons ärende.
Med frihet som förtecken förleder man människor att tro att man vill den genomsnittliga medborgaren något gott. Så är inte fallet.
Om man är det minsta intelligent begriper man förstås att ett fritt val av exempelvis vård, skola och omsorg är snudd på en omöjlighet. För att skapa sig kunskap om, och insikt i, verksamheter som är så komplexa skulle man behöva vistas många månader i respektive miljö för att kunna göra en meningsfull och kunskapsbaserad utvärdering. Faktum är att detta i princip aldrig sker.

Friskolorna är ett bra exempel. Under förevändning att föräldrar och barn ska ha ett ”fritt val” av skola genomdriver man samtidigt (det egentliga syftet) privatiseringar med främsta mål att gynna kapitalet.
Barn och föräldrar väljer skola utifrån en hemsida eller broschyr där det aktuella riskkapitalbolaget naturligtvis gjort allt för att frisera, snygga till och överdriva det positiva med att välja just deras skola.
Man lockar (läs mutar) dessutom med gratis datorer, bra (läs uppvärderade) betyg och annat för att få eleven (läs kunden) till skolan (läs vinstmaskinen).

När man som elev väl etablerat sig på en skola ska det förstås mycket till för att ett byte ska ske. Vi minns väl alla hur ångestladdat det var i den åldern att byta lärare och klasskamrater. Det självklara ”fria valet” i ett sånt läge är att man stannar där man känner sig trygg, har fått vänner och känner sina lärare, även om en annan skola skulle vara bättre (hur man nu mäter det, ”bra” är ofta en subjektiv upplevelse, tendensen att ge för höga är en utbredd kultur).
Samma sak med val av vård och omsorg.
Hur är det möjligt för 92-åriga Agda att välja med mindre än att hon provar fyra fem olika vårdutförare, låt säga tre månader vardera. Frågan är förstås: Vilken gammal och sjuk människa orkar att granska olika vårdutförare på detta sätt? Alla borde förstås begripa att detta är en omöjlighet. Det fria valet blir i en sån här situation i första hand en källa till förvirring och ångest.

Men högerpolitikerna använder alltid ”det fria valet” i syfte att mörka det egentliga uppsåtet: Att råna staten (läs medborgarna) på inbetalade skatter.
Man har alltid för ögonen att flytta kapitalet från medborgaren till ägaren (läs kapitalisten/storföretagaren).
Vad innebär då denna kapitalförflyttning. Jo, ingenting annat än en katastrofal maktförlust för medborgaren.
Mindre ägande hos medborgaren betyder alltid försämrade möjligheter till inflytande. Inte nog med det, ju mer pengar storbolagen samlar i ladorna desto mer urholkad kommer demokratin givetvis också att bli. Medborgare utan kapital och utan ägande är nickedockor i storbolagens händer.

Att sälja ut statlig egendom är ett annat sätt att på sikt invalidisera medborgaren. Detta sker inte över en natt utan är en del i en noggrant uttänkt plan som sker i det fördolda. För att avleda uppmärksamheten mutas vi under tiden med en rad jobbskatteavdrag.
Det är också lätt för högern att få finanserna att gå ihop medan det fortfarande finns något i statlig ägo att sälja, men när man sålt ut allt, hur ska då de låga skatterna räcka för att finansiera vår välfärd?
Då blir man helt enkelt tvungen höja skatterna igen (vilket höger naturligtvis aldrig kommer att göra).
Alternativet är då att tiotals miljarder kommer att fattas varje år för att driva skola, vård och omsorg på ett sätt som motsvarar de humana värderingar vi nu är vana vid. Och, vad händer då? Jo, då kommer vi att bli varse nästa steg i herr Reinfeldts ”dolda” plan.

Då blir vi, liksom i USA, tvungna att betala för allt detta ur egen ficka, genom försäkringar, lån och eget sparande. Jobbskatteavdraget känns för stunden förstås som en bonus i plånboken, men vänta bara, snart kommer ni att behöva dom pengarna till annat.

Daniel Svensson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel