Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den mest själfulla ”Snabba cash”

Annons

Snabba Cash - livet deluxe

Premiär: 30 augusti 2013
Regi: Jens Jonsson
Med: Matias Varela, Joel Kinnaman, Malin Buska med flera.
Speltid: 2 tim 7 min
Censur: 15 år
Betyg: 4


Actiondrama JW och Jorge har kommit till vägs ände. I filmatiseringen av den tredje och avslutade delen i Jens Lapidus romansvit letar JW (Joel Kinnaman) efter sin försvunna syster i Los Angeles, medan Jorge (Matias Varela) planerar ett spektakulärt värdetransportrån mot Tomteboda postterminal. Samtidigt pågår en maktkamp inom Stockholms serbiska maffia, där bossen Radovans dotter Natalia (Malin Buska) får en nyckelroll.

Regissören Jens Jonsson har tagit över stafettpinnen från Daniél Espinosa (”Snabba cash”) och Babak Najafi (”Snabba cash 2”). Förra gången Jonsson var bioaktuell var det som manusförfattare till ”Vi”, ett smärtsamt relationsdrama som satte strålkastarljus på destruktiva könsroller. Att hans nya film har en hel del gemensamt med de gangsterfilmer som Hollywood slentrianmässigt pumpar ut (en våghalsig kupp, ett brottssyndikat, en bil som sprängs) verkar kanske otippat - till och med illavarslande.

Men allt är i sin ordning. För filmatiseringarna av ”Snabba cash”-trilogin visar tydligt att en filmskapare med en personlig vision har mycket större betydelse än genre eller ramverk.

Alla tre regissörerna hade gjort samhällskritiska dramer innan de gav sig i kast med ”Snabba cash”. Ingen av dem hade gjort actionfilm. Resultatet är tre filmer som använder sig av kriminalfilmens förhöjda dramatik för att berätta om mänskligt beteende och dess konsekvenser.

Jens Jonssons film är kanske den mest själfulla av de tre, full av fina nyanser och med en mullrande domedagskänsla i botten. Han vågar applicera sin patenterade ”må dåligt”-stämning på det här ganska publikfriande materialet, men stoppar också in en lekfull ”Gudfadern”-hyllning i scenerna med Malin Buska, som magnifik ödesgudinna med vidbrättade hattar och hårda ögon. En korsning mellan Michael Corleone och Mickan i ”Solsidan”.

Men filmens hjärta är - liksom i föregångarna - Matias Varela som yrkesbrottslingen Jorge. Här har han vuxit till sig, blivit mer målmedveten men också mer desillusionerad. Kanske tror han inte ens själv på ett lyckligt slut. Varelas insats är sprängfull av den svårfångade kvalitet som knyter ihop alla delarna i ”Snabba cash”-trilogin: absolut trovärdighet.


Karin Svensson/TT Spektra