Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras ansökningar låg ute: ”Det kan ju vara känsligt”

Jonas Andersson, Borlänge, sökte jobb hos Borlänge Energi förra året. Vem som helst kunde hitta hans ansökan med personliga uppgifter på bolagets hemsida.

– Det är fel att de lägger ut sån information, helt klart. Det är namn, familjesituatIon, privata uppgifter. När man söker ett jobb så antar man att den ansvarige lägger ansökningarna på hög eller sparar i ett slutet datasystem, säger han.

DD har haft kontakt med ett tiotal av de personer som fått sina ansökningar om jobb utlagda på Borlänge Energis hemsida. De flesta vill uttala sig anonymt med tanke på sin nuvarande jobbsituation.
– Det låter jättekonstigt, känns lite otäckt. Det är inte kul att det ligger så pass öppet för alla att se. Man tror ju att det hålls inom företaget, säger en ung kvinna.

En man som sökte jobb på det kommunala bolaget förra året kommenterar:
– Om man inte får lägga ut uppgifterna ska man självklart inte göra det. Man söker ju mot företaget, i förtroende. Jag hade ju jobb då, och så kommer det fram att man söker ett annat jobb.
– Det är inte alls bra. Om man har ett jobb och söker ett annat så kan det ju vara känsligt, säger en annan av männen som fått sin ansökan utlagd.

– Jag har inte haft en aning om det. Det är inte okej. Det var ett år sen– och om man ser det i ett större perspektiv så kanske det händer ganska mycket under några år för den som är karriärsugen. Man kanske har jobbat på olika företag och gått igenom en otrolig utveckling. Och så finns de här gamla uppgifterna ganska lätttillgängliga, säger en yngre kvinna.
– Det är beklagligt, säger en annan kvinna om det som hänt. Men hon utgår ifrån att det skett av misstag, vilket också är fallet enligt Borlänge Energi.
– Det är stora företag, så allt kan ju hända. Det är bara att hoppas att inte alltför många sett det, säger hon.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se