Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är dags att uppdatera den svenska allemansrätten

Den svenska allemansrätten är någonting att vara stolt över. Det är en garanti för att naturmiljön är tillgänglig för alla.

Det är en princip som vi i Centerpartiet gärna vill värna om.

Det moderna samhället har ju helt förändrat vårt sätt att vistas i naturen och här och var uppstår konflikter.

Därför är det dags att göra en översyn av hur allemansrätten är utformad så att vi även i framtiden kan säkerställa att rekreation, umgänge och fritidsaktiviteter i naturen förblir en självklarhet för oss alla.

Vi ser i dag att tillämpningen av allemansrätten ibland innebär orimligt intrång och betydande kostnader för vissa markägare.

Upplevelseturism i den svenska naturen har vuxit sig stark, bärplockning via kommersiella företag omsätter stora summor.

Detta inkräktar på markägarens möjlighet att utnyttja sin mark och det ställer frågan om hur intäkterna för sådan kommersiell verksamhet ska fördelas.

Om en översyn av lagen inte görs i syfte att anpassa den till dagens förhållanden finns en risk att ytterligare spänningar skapas mellan markägare, naturvårdande intressen och kommersiella krafter.

Vi menar att det är en helt onödig utveckling som på sikt kan göra att allemansrättens grunder kan ifrågasättas.

En sådan utveckling vill vi absolut inte se, tvärtom vill vi att grunderna i denna urgamla svenska rätt ska bevaras in i framtiden. För oss är det av största vikt att utvärdera och klargöra en modern och lämplig gränsdragning mellan möjligheten att fritt nyttja annans mark och när man som arrangör av kommersiella aktiviteter kan vara skyldig att ge ersättning till markägaren.

Därför vill vi, genom en motion som har lagts i riksdagen, få till en översyn av allemansrättens funktion i Sverige. Syftet för oss är att på lång sikt säkerställa att allemansrätten blir hållbar på ett sätt som tar hänsyn till markägare, naturentusiaster, kommersiella intressen och naturen. Och som ger markägaren en rimlig del av de kommersiella intäkter som utnyttjandet av marken genererar.

Anders Ahlgren (C), riksdagsledamot för Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel