Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är du som drabbas!

Annons

Regeringens attacker mot löntagarna verkar aldrig ta slut. Nu kommer ytterligare ett förslag om försämringar, denna gång är det LAS-reglerna om tvister vid uppsägning av personliga skäl. Återigen hävdar regeringen att det handlar om förenklingar, återigen är det arbetstagarna som drabbas.
Tänk dig själv. Du blir uppsagd av din arbetsgivare av personliga skäl, facket ogiltigförklarar uppsägningen och din fråga drivs rättsligt för att avgöras i Arbetsdomstolen. Det kan ta tid, i snitt 18 månader. Men är det ditt fel? Man undrar ju. För nu föreslår regeringen att din uppsägning ska upphöra efter 12 månader även om dom inte har fallit.

För dig skulle det få stora konsekvenser. När din uppsägning upphör efter 12 månader, utan att frågan är avgjord, tvingas du söka a-kassa. På a-kassan blir du avstängd i 45 dagar. Inte nog med att avstängningen slår hårt ekonomiskt, tiden därefter får du en a-kassa som redan har urholkats av regeringen, numera kanske den bara motsvarar hälften av din tidigare lön.

Så avgörs tvisten om din uppsägning i Arbetsdomstolen. Du får din anställning tillbaka. Allt frid och fröjd? Knappast. Någon kompensation, i efterhand, för att du tvingats gå på a-kassa och haft 45 dagars avstängning finns inte, även om du har fått rätt i sak. Det kallar regeringen för en förenkling. Och det är du som får ta smällen, kostnaden.
Det är inget annat än oacceptabelt. Regeringens förslag bör hamna i papperskorgen!

Lars Halvarsson ordförande IF Metall avd 10 Dalarna
David Sundkvist ordförande IF Metall avd 13 Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare