Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är en enorm grej att få lotsa fram lärlingar"

Under två dagar har ett 40-tal framtida hantverkare och deras handledare träffats vid Leksand folkhögskola för att utbyta erfarenheter med varandra.
- Tänket i hantverksyrken är "learning by doing", du kan inte läsa dig till hovslagare, säger Börje Hagman, utbildningssamordnare.

Regeringen beslutade hösten 2008 att införa lärlingsutbildning för vuxna inom vissa hantverksyrken.
- Man valde då framförallt att ha sådana yrken där möjligheterna till utbildning är små och kunskapen riskerar att försvinna, förklarar Alf Vigren, utbildningsansvarig.
Det kan vara alltifrån attributmakare, bilsadelsmakare, djurkonservator till segelmakare och ädelstensslipare.

Hög kvalitet

Av 68 hantverksyrken godkända av regeringen fanns ett 40-tal yrken representerade under den två dagar långa konferensen vid Leksands folkhögskola där Stiftelsen hantverk & utbildning på uppdrag av Sveriges hantverksråd är utsedd till huvudman för verksamheten.
- Det här betyder jättemycket för oss, det har satt Leksand mer på kartan som utbildningsort och eftersom vi jobbar väldigt nära företagen är det är mycket hög kvalitet på våra utbildningar, säger Alf Vigren och fortsätter:
- 60 procent har redan fått jobb eller startat eget företag.

Föryngring i kåren

Börje Hagman, utbildningssamordnare, berättar att det finns ett stort behov av hovslagare i dag och framförallt föryngring i kåren.
- Du kan inte läsa dig till hovslagare utan tänket är "learning by doing", du måste lära dig rent praktiskt och då genom en som redan är hovslagare.
Lärlingsutbildningen kan maximalt vara två år lång, det vill säga 80 veckor, och är studiemedelberättigad via CSN.
- För att bli antagen är det viktigt med koppling till yrket, antingen genom praktik eller anställning samt gymnasiekompetens eller kunskap som bedöms likvärdig.
Förutsättningen är också att lämplig lärlingsplats finns att tillgå.

Lång erfarenhet

De platser/företag som tar emot en lärling skall vara godkända av branschen och av anordnaren Stiftelsen hantverk & utbildning i Leksand.
- Handledaren ska ha lång erfarenhet av sitt yrke och helst inneha gesäll- eller mästarbrev, menar Börje Hagman.
Mats Carlehed är kakelugnsmakare och handledare till Isak Lind.
- Det är en enorm grej att få lotsa fram lärlingar, säger Mats och menar att som handledare blir man tillfredsställd av att få ge av sin yrkeserfarenhet.

ANGELICA LINDVALL
076-795 61 78
angelica.lindvall@daladem.se