Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är en väldigt konstig situation"

Ingrid Näsman blir KD:s nya gruppledare i fullmäktige och företrädare i kommunstyrelsen. Trots att hon förlorade sin ordinarie plats i fullmäktige i valet. Katarina Gustavsson fick flest personkryss och tog en ordinarie plats i fullmäktige. Men hon får ingen av de två tunga posterna.
- Jag är överraskad. Har inga kommentarer alls, säger Katarina Gustavsson.

I valet backade Kristdemokraterna från tre till två mandat. Partiets vinnare blev Katarina Gustavsson och Ulrika Westin, som fick flest personkryss. Därmed får de varsin av partiets två platser i fullmäktige. Katarina Gustavsson kryssade sig upp från sjunde till första plats på listan.
- Jag är folkvald, säger hon.
Men hon blir, förutom platsen i fullmäktige, utan tunga poster. Ingrid Näsman får också platsen i kommunstyrelsen där besluten fattas innan de klubbas i fullmäktige. Beslutet om posterna fattades vid ett styrelsemöte på tisdagen.

Reagerar

Erik Lindberg, partimedlem, reagerar mot ordningen.
- Jag tycker det är en väldigt konstig situation även om jag inte har några synpunkter på namnen. Den som sitter i kommunstyrelsen kan ha en annan åsikt än den som sitter i fullmäktige, säger han.
- Två i KD har fått väldigt många personkryss, Ulrika och Katarina. Väljarna har tagit ställning till vem som ska företräda partiet, säger Erik Lindberg.
Han protesterar mot att medlemmarna inte fick vara med och välja gruppledare.
- Ett sånt viktigt val som gruppledare borde ett föreningsmöte besluta om. Nu sker det i en sluten krets med styrelse som är beroende av varann för att få olika befattningar. Det blir risk för svågerpolitik.

Jävsituation

Gruppledaren är den som första hand framför partiets åsikter i fullmäktige. Som ersättare kan Ingrid Näsman bara yttra sig om någon ordinarie är borta.
Ulrika Westin, ordinarie i fullmäktige, blir förste vice gruppledare.
- Vi har sett det som att jag kan föra gruppledarens talan i fullmäktige. Jag har inte kandiderat som ordinarie gruppledare av familjeskäl och för att jag arbetar på näringslivskontoret och har kommunstyrelsen som chef. Det blir en jävsituation, säger hon.

"Få insyn"

Ingrid Näsman säger att partiet nu ska prova den här modellen.
- Vi tror att det kommer att fungera. Vi blir ett team med en ordinarie och två vice. Det är viktigt att gruppledaren sitter i kommunstyrelsen för att få insyn och påverkansmöjligheter. Därför sydde vi ihop det, säger hon.
Håkan Nohrén, KD:s faluordförande, har valts till 2:e vice ordförande som gruppledare. Han förlorade liksom Ingrid Näsman sin ordinarie plats i fullmäktige i valet.
- Jag satt inte med i diskussionen i går eftersom jag var jävig, säger han.
KD får ingen ersättare i kommunstyrelsen utan ska dela en plats med folkpartiet.

SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.seDe här besluten fattades vid Kristdemokraternas styrelsemöte i Falun
Ingrid Näsman valdes till Kristdemokraterna Faluns nya gruppledare.
Ulrika Westin valdes till 1:e vice gruppledare och Håkan Nohrén till 2:e vice.
Ingrid Näsman nominerades som KD:s kandidat i kommunstyrelsen.