Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är ett hån mot oss synskadade”

För cirka två år sedan målade elever från estetiska programmet motiv på åtta pelare i Engelbrekt galleria.
Det gjorde man för att synskadade lättare skulle kunna undvika att gå in i pelarna.
I dag är sju av dem övermålade till den ursprungliga vita färgen.

– Det var tydligen många som klagade på att det var för fult. Men det är ju upp till betraktaren. Jag tycker att det är ett hån mot oss synskadade och de elever som tog tillfället i akt att måla dem, säger Birgitta Andersson.

Innan pelarna målades med kontraster, bland annat med Mumindalen som motiv, slog Birgitta Andersson själv i huvudet i pelarna ett flertal gånger.
Hon hann helt enkelt inte uppfatta dem innan det var för sent.
– I dag vägrar jag att gå härinne själv. Nu har vi synskadade samma problem med framkomligheten i Engelbrekt galleria som vi hade innan, säger Birgitta Andersson.

Jan Magnusson, förvaltare för Engelbrekt gallerian, förstår inte problematiken.
– Den pelare i Engelbrekt galleria som från början väckte diskussonen har vi låtit behålla mönstret på.
– Och ja, de andra pelarna valde vi att måla vita igen. Men det har vi absolut inte gjort för att stöta oss med synskadade.

Jan Magnusson berättar vidare att förslaget om att låta esteteleverna måla pelarna kom från Jan Persson, tillgänglighetssamordnare på kommunen.
– Vi såg det mest som en kul grej då, men vi valde att ändra utseendet igen. Mest eftersom det inte riktigt gick hem hos många av affärsinnehavarna.
– Konst är en smaksak trots allt, säger Jan Magnusson.
Han tillägger:
– Jag vill dock återigen poängtera att den pelare som har ställt till med problem på grund av dess placering, fortfarande är målad i ett mönster för synskadades skull.

Andreas Irebring/DT