Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är ett väldigt fult och elakt spel”

Kåre Olsson i Skattungbyns byutvecklingsförening är engagerad i frågan om TV-avgifterna.
– Det kan vara så att lagen avser att uttrycka något annat, men Radiotjänst har tolkat det så här, säger han.

Annons

I lagen står att den tekniska utrustningen ”ska vara avsedd” att ta emot TV-sändningar, även om den också kan användas för andra ändamål.
Det borde i stället ha stått ”kan” ta emot, menar Kåre Olsson.
Cordelia von Klot-Heydenfeldt köpte också sin dator innan SVT började lägga ut sändningar så därför borde inte datorn omfattas av lagen, anser han.

Han betonar att många har överklagat och att den rättsliga prövningen inte är klar.
– Men Radiotjänst fortsätter skicka räkningar plus avgifter till kronofogden. Det är ett väldigt fult och elakt spel. En viktig sak är att SVT valt att lägga ut programmen öppet. Om SVT varit ärliga så hade de sagt: vi erbjuder vårt utbud via internet. Betalar du TV-avgift så anmäl dig så får du en inloggning, och har du inte anmält innehav så får du en faktura plus en inloggning, säger han.
Han och Cordelia von Klot-Heydenfeldt tycker att Radiotjänsts agerande liknar företags som skickar bluffakturor.
– De gör en ensidig tolkning, de påstår att det finns en kundrelation och hotar med kronofogden.

Kåre Olsson tycker att hela frågan om SVT:s finansiering misskötts av riksdagen. Det fanns ett förslag som röstades ned om en avgift med samma princip som begravningsavgiften. Den tar Skatteverket ut av alla medborgare.
– Finansieringen sker solidariskt efter betalningsförmåga. Det är ingen skatt, det är en avgift, och då har de skyldighet att leverera till alla medborgare enligt det avtal som finns. Man kan jämföra med presstödet som betalas med skattepengar, säger han, och menar att även SVT är en institution i demokratins tjänst.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se