Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är flyttiden vi vill nyttja mer effektivt”

Kommunalrådet Leif Nilsson svarar Gläntan-personalen.

– Det är inte det schemalagda helgarbetet som utredningen från PWC syftar på. Det är den flyttid som man fick när äldrevårdens personal fick möjlighet till heltid.

Det är en missuppfattning att det skulle vara helgarbetet som redan görs.

Annons

Personalen tog illa vid sig av kommunalrådet Leif Nilssons påstående att man bara ville jobba måndag till fredag. Personalen ifrågasatte också var Nilsson får sin information.
Svaret till den senare frågan är helt enkelt den nu framlagda rapporten från PWC om bemanningen inom äldreomsorgen.
– Jag vill inte påstå att jag är expert på äldrevården. För det är jag inte, säger Nilsson. Det har jag experter till.

Nilsson förklarar med hjälp av sin whiteboard i tjänsterummet för att göra allt så klart och tydligt som möjligt.
Det handlar inte om den schemalagda tiden på helger. Att personalen nu skulle undvika att arbeta på lördagar och söndagar.
– När vi införde heltider i äldreomsorgen så fick vi ett överskott på tid på cirka tio tjänster. Det är den tiden vi nu vill nyttja bättre på lördagar och söndagar. Den så kallade flyttiden.

Den här ”flyttiden”, eller tidstillskottet för äldrevård, blev dåligt utnyttjad efter att heltid infördes. PWC menade att en fjärdedel gick bort eller gick förlorad. Det 25-procentiga bortfallet borde kunna sänkas till 15 procent enligt PWC.

De tio procent som man skulle kunna vinna tillbaka menar Nilsson skulle behövas till helgerna för att kommunen skulle slippa ifrån att ta in så många timvikarier.
– Vi skulle tjäna in pengar genom att betala mer lön för helgtid, än att tvingas ta in timanställda på samma tid.
Nilsson säger att han inte alls vill jävlas med personalen. Tvärt om. Han tog hotet tungt om att han också en dag ”blir gammal”.
– Kanske måste jag se mej om och byta kommun när jag blir äldre, säger han med ett litet skratt kluckande i halsen.
Christer Nyman

christer.nyman@daladem.se