Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är ideologiskt inspirerat av USA-högern”

– Det är helt klart ideologiskt inspirerat av USA-högern, säger Göran Eng-ström (C) om förslaget till idéprogram som C:s programgrupp ställt sig bakom.

Annons

Dalarna/Söderbärke
På centerstämman i Åre 2011 liknade Engström till och med idéerna bakom programmet vid den högerextrema Teapartyrörelsen i USA.
– De här nyliberala idéströmningarna tog fart på 1980-talet.
Han skriver i en insändare i dagens DD att en nyliberal gruppering inom hans parti tagit över formuleringsprivilegiet.

– De återfinns i programgruppen och i den nya partistyrelsen och säkert hos dem som skriver själva förslaget.
Han kallar sig själv däremot gärna socialliberal och pekar på idéer från John Stuart Mill, kallad liberalismens fader.
Mill accepterade inte den råkapitalism som rådde under industrialismen på 1800-talet där många arbetare, bland annat kvinnor i spinnerierna dog av de svåra arbetsförhållandena. Han krävde att staten skulle ta ett ansvar för att förbättra förhållandena.
– Nu har pendeln slagit tillbaka. Den libertarianism som frodas i samhället och inom delar vårt parti vill man uppenbarligen återgå till en största möjliga frihet för marknaden och växla ned statena roll till ett minimum.

Hur kan du som centerpartist kalla dig socialliberal?
– Det har jag alltid gjort och numera de flesta centerpartister. Vi står för enskild äganderätt och marknadsekonomi parad med ett ansvarstagande samhälle som ger trygghet åt de enskilda där staten också har en roll i ekonomin.

Idéprogrammet som mött kraftiga negativa reaktioner från centerpartister runt om i landet måste formuleras om på stämman i mars, säger han.
– Men tyvärr kommer uttrycken om månggifte och att inte vilja ha skolplikt att häftas fast vid vårt parti.
Han berättar att han inte upplevt så starka reaktioner från partikamrater sedan Torbjörn Fälldin avsattes av valberedningen 1981.
När det gäller idéprogrammets krav på fri invandring betonar han att här måste en nyanserad debatt föras.

– Risken är att det blir en förenklad för- och emotdebatt, ungefär som vargfrågan. Vi får verkligen inte glömma invandringens fördelar.
I insändaren säger Engström att han lutar mer åt Rawls än Nozick, två filosofer med liberala idéer.
Rawls pratar om rättvisa utkomster och en fördelning, att till exempel en person inte ska äga all mark.
Medan Nozick anser att det inte spelar någon roll om personen själv skapat det värdet rättvist. Då är det en rättighet.

Progressiv beskattning är helt fel enligt de nyliberala idéerna. Ett sätt att ogiltigförklara alla individers handlingsfrihet och förmåga agt själva avgöra vad som är bäst för dem.
– Därav förslagen om platt skatt.
Engström håller med Svante Nycander, före detta chefredaktör på DN som betonat i en en debattartikel att ett parti inte kan göra för stort avsteg från sina ursprungsidéer.

– Vi måste tillbaka till en decentralisering samhälet genom en gradvis förändring.
Nycander betonar också att liberalismen har många ansikten.
– Det stämmer. Många idéer – även från nyliberalismen – är mycket bra exempelvis vårdvalsreformen som hämtar sina idéer därifrån.

Vad anser du om er partiledare Annie Lööf som fått mycket kritik för idéprogrammet?
– Jag anser att det är ett visst tecken på oerfarenhet som partiledare att ha låtit denna situation uppstå. Jag förutsätter att hon nu arbetar bort de extrema inslagen i programmet.

Kristina Vahlberg