Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är inte värt risken att låta barnen vara där"

Eva Sundings bägge yngsta barn är just nu hos mormor och morfar i Vansbro. De har varit hemma från Guldstigens förskola i mer än sex veckor nu.
- Det är inte värt risken att låta barnen vara där som det är nu, säger hon.

Oskar, 6, och Viktor, 8 - de bägge äldsta barnen i familjen Sunding/Ezelius - är hemma på gården vid villan i Pilbo och leker. Oskar går i förskoleklass i Gruvrisskolan och Viktor har gått ut ettan i samma skola. De har också gått i Guldstigens förskola.
- Men då var det inga problem, säger Eva Sunding.
De yngsta barnen Markus, 4 och Emma, 3, är hos mormor och morfar i Vansbro just nu.
- Tack vare att min mamma som nyss gått i pension ställer upp på ett fantastiskt sätt så har vi kunnat lösa situationen.
Att lämna de bägge yngsta barnen på Guldstigens förskola så länge problemen med inomhusmiljön inte är lösta är inget alternativ, säger hon.

Symptomen har blivit mycket bättre


De symptom Markus och Emma hade under tiden i förskolan har blivit mycket bättre under tiden de varit hemma, säger hon.
- Det började med att Markus långsamt blev tät i näsan och snarkade på nätterna. När hans polyper opererades bort blev det något bättre. Men i somrars fick han helt plötsligt en kraftig allergisk reaktion. Det bara smällde till. Hans ögon svullnade igen och han fick cortisontabletter.
Emma hade eksem på armarna och började få det på magen.
- Bägge är otroligt mycket bättre i dag.
Hon villl samtidigt ge en eloge till förskolans personal.
- De sliter som djur för att de barn som måste vistas där ska få vara ut så mycket som möjligt. Vissa barn behöver till och med inhalator för att klara att vara inomhus längre perioder.
Hon är också kritisk till kommunens agerande.
- Allt tar så lång tid. Det här måste gå att lösa om viljan finns. Men nu har man gjort en undersökning i taget, tagit prov, väntat i två veckor på svar, tagit nya prov och väntat på nya svar.

Krävs expert på sjuka-hus-symptom


Hon är övertygad om att det krävs en expert på sjuka-hus-symptom som Pegasus för att få fram orsaken till problemen.
- Det behövs en besiktning av hela huset.
Hon tycker också att det är fel att föräldrarna som håller sina barn hemma ska tvingas betala en karensavgift under 30 dagar innan de slipper avgiften.
- Det beskedet fick vi inte från början. Det är ju skillnad mellan att stanna hemma med barn som är sjuka och att tvingas hålla barnen hemma för att de inte ska bli allvarligt sjuka av miljön.
Olle Viking, vd för Kommunfastigheter, kan inte lova föräldrarna besked innan semestern är slut.
- Men vi måste självklart gå till botten med det här och vända på alla stenar och ta reda på om det är luften eller något annat som är orsaken. Problemet är att de specialister vi kan behöva ta hjälp av troligen inte är i tjänst under semestern.KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se