Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är politiskt korrekt och det är bra!

LEDARE
Många lever nog i tron att akademiska miljöer alltid är bättre vaccinerade mot främlingsfientlighet och rasistiska strukturer än andra miljöer. Att så inte behöver vara fallet bevisades i veckan när lektorn i idrottsjuridik på Dalarnas högskola, Hans-Erik Hellborg, tillika centerpartistisk politiker i Rättvik, av misstag mailade ut sin märkliga världsbild till omvärlden.

En elev med namnet Mehran Mahmoudi hade frågat honom en enkel sak angående registreringen på kursen.
Hellborg mailade då en kollega och bad denne hjälpa till med det och det han skrev var: ”Kan Du hjälpa mohammed – han kommer nog direkt från mecka”.
Men det famösa mailet gick istället direkt till studenten själv, som blev förbannad och la ut det på sin facebooksida.
Hur allvarligt är detta? Jag menar att det är mycket allvarligt. Sverige, både delar av befolkningen och även den politiska offentligheten, genomgår i detta ögonblick en dyster förvandlingsprocess. På rätt kort tid förfaller det ha blivit mer accepterat med åtminstone en sorts rasism light, ja ett slags danmarkifiering av stämningsläget i nationen.
Sverigedemokraterna arbetar hårt för att bli rumsrena, det knyts slipsar från morgon till kväll där, och jag kan livligt föreställa mig att de aktiva i detta parti blir extra glada när en man med en akademisk position uttrycker sig på det här sättet: det har en legitimerande funktion.

För någon vecka sedan kunde SD jubla åt moderaten Tobias Billströms uttalanden, nu har de en högskolelektor att hänvisa till.
Och var så säker: Den befogade reaktionen mot Hellborg kommer av dessa krafter att tas till intäkt för att vi lever i en PK-diktatur, där inget får sägas.
Högskolans rektor har reagerat kraftigt, liksom även Centerpartiet i Rättvik. Det är politiskt korrekt och väldigt bra.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se