Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är spännande och utmanande att jobba med människor"


Även Borlänge måste ha en vård- och omsorgsutbildning på gymnasiet.
Det förslaget driver nu omsorgsnämnden.
Allt mer personal behövs. Kommunen är redan sent ute med satsningar på utbildning, anser Barbro Hietala Nordlund (S), ordförande i nämnden.

Den som utbildar sig inom vård och omsorg har mycket goda möjligheter till jobb. Ändå är intresset sedan länge lågt bland Borlänges elever.
I kommunens utbud finns inte omvårdnadsprogrammet. Men i åtta Dala-kommuner kan elever söka fritt bland alla utbildningar.
I Säter har nu omvårdnadsprogrammet sex antagna elever till 30 platser. Ytterligare åtta elever har sökt i första hand, men är ännu inte behöriga.
I Falun är intresset för omvårdnadsprogrammet större. Till Kristinegymnasiet söker 30 elever till 30 platser. Tjugo är hittills behöriga. Hur många Borlängeungdomar som sökt i Falun eller Säter är inte klart.

Men om utbildningen ska väcka intresse i Borlänge måste den finnas på hemorten, anser Barbro Hietala Nordlund.
Hon föreslår också att undervisningen sker i nära samarbete med arbetslivet och Högskolan. Så är upplägget för tekniska program som lockar stort.
- Vi måste göra mer för att vårdutbildningen ska bli attraktiv, visa att det är spännande och utmanande att arbeta med människor. Det gäller i Borlänge, men även för hela landet.
Inför sommaren sökte kommunen 300 semestervikarier till vård och omsorg. Mer än dubbelt så många ansökningar kom in, men det råder brist på utbildad och erfaren personal, konstaterar Barbro Hietala Nordlund.
De kommande åren ska äldreomsorgen byggas ut. En hake kan bli brist på arbetskraft.
Barbro Hietala Nordlund hoppas att tidigare borlängebor med utbildning vill komma tillbaka och jobba i äldreomsorgen. Det kräver också mer attraktiva arbetsvillkor, betonar hon.


KARIN SUNDIN

Vi har stängt möjligheten att kommentera artikeln, på grund av att flera kommentarer bröt mot vår policy. Viktiga hörnstenar i vår publiceringspolicy är att inte publicera inlägg som kränker människor eller innehåller nedsättande kommentarer om grupper av människor. Vi vill ha en fri och öppen diskussion, men den måste ske med respekt för andra människor och andra människors åsikter.
Olämpliga kommentarer tas bort. Personer som upprepade gånger bryter mot vår policy stängs av från möjligheten att kommentera i fortsättningen. När en diskussion innehåller många inlägg som bryter mot policyn stängs kommentarsfunktionen av helt.
Lennart Håkansson
Ansvarig utgivare
dalademokraten.se