Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är stendött”

Ljusexperten har funnits i 18 år i Kupolen, men i början av nästa år är epoken över.
För hög hyra i kombination med minskat kundunderlag är orsaken till att butiken läggs ned.
– Det händer inget i huset längre, det är stendött. När Ikea öppnade har ett stort kundunderlag försvunnit från Kupolen, säger Ljusexpertens ägare Tommy Selin.

– Alla pratar om Ikea-effekten, att Ikea skulle dra massor av kunder till Norra Backa och Kupolen. Men jag förstod redan i februari hur det skulle bli och sade upp mitt hyresavtal i Kupolen.
– Alla affärer i det här handelsområdet slåss om samma plånbok och när Ikea kom har det varit som att slå igen en dammlucka i Kupolen.
– Jag har inget emot Ikea, det är ett kanonföretag. Men det är synd att säga att man fick rätt och nu lägger vi ned Ljusexperten på ett snyggt sätt innan det blir konkurs, säger Selin.

Tommy Selin medger att det visst är lite av nyhetens behag med Ikea och att kunderna kommer åter till Kupolen när allt har lagt sig, men aldrig i den omfattning som var för några år sedan.
– Det är också svårt att bedriva fackhandel på såna här ställen, det krävs enorma inkomster för att det ska gå runt. För våra lokaler på 299 kvadratmeter betalar vi drygt en miljon kronor i hyra om året, det är nästan 100 000 kronor i månaden och vi är fem som arbetar i företaget och ska leva på det vi säljer. Då förstår alla att den ekvationen inte går ihop.

Selin försökte omförhandla sin hyra med ägarna Steen & Ström.
– Det var min sista chans att kunna driva butiken vidare ett tag till, men det var tvärnobben och då går det inte längre.
– Men jag har fått en förfrågan från två fastighetsbolag inne i centrum om jag vill etablera mig där och jag har lovat att fundera på saken. Det är inte roligt att behöva skicka ut duktiga anställda i arbetslöshet, säger Tommy Selin.

En annan butik som packar ihop sina påsar i Kupolen är Team Sportia. De lägger dock inte ned butiken, utan flyttar över till det nya området på Norra Backa.
– Det är klart mycket lugnare i Kupolen nu, än vad det var för några år sedan. Så vi flyttar för att vi får ett bättre läge och dubbelt så stora lokaler, och då kan vi börja med cykel också, säger Team Sportias ägare Magnus Nordlöf, som öppnar 27 mars på Norra Backa.
– Dessutom är det halva priset per kvadratmeter i hyra på Norra Backa. Fler butiker kommer säkert att följa om det finns lämpliga lokaler, säger Nordlöf.
Visst är det så, Babyproffsen är ett annat företag som är på väg från Kupolen till Norra Backa.

Anna Timander som är centrumchef på Kupolen håller inte med i den beskrivning som ges.
– Hyresgäster har alltid kommit och gått i Kupolen. Handelsområdet är starkt och jag ser det som en styrka att vi fått hit Ikea och ser bara fördelar i det, säger Timander.
– Ikea är lite av nyhetens behag och kunderna kommer tillbaka till Kupolen, det kommer att jämna ut sig över tid. Sedan är det väl så att man inte besöker Ikea och Kupolen samtidigt en vardagkväll efter jobbet. På helger har man mer tid över för hela handelsplatsen.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se