Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är strikt reglerat”

I Sverige började metadonbehandlingen redan på 60-talet.
– Det har funnits lång tid att forska på, säger Per Söderberg, verksamhetschef för psykiatrins utvecklingsenhet.

– Forskningen visar också att det är en behandling där patienterna har längre överlevnadstid än vid andra behandlingar, säger han.

I Dalarna är ett 50-tal patienter inne i metadonbehandling. Den finns bara vid beroendeenheten i Falun. Det krävs speciell kompetens av sjuksköterska, kurator och läkare. Till en början går patienten var eller varannan dag till enheten och får sin förskrivna dos. Efter ett halvår trappas det ned.
– Metadonbehandling är viktig och bra för personer med specifika missbruksproblem av opiater. De ska ha prövat annan behandling utan att lyckas. Metadonbehandlingen kan då stabilisera kroppen så att patienten klarar sina dagliga funktioner, och kan klara arbete och fritid, säger Per Söderberg.
Men det krävs också att ha ordning i sitt liv. För att må bra ska patienten vara måttlig i allt och mat och sömn ska fungera.
– Det går inte att börja svaja igen.

Hur kollar man att en patient inte säljer doser vidare?
– Det har förekommit. Därför är den här behandlingen så noga kontrollerad och styrd av Socialstyrelsens föreskrifter. Och om en patient ertappas med att ha sålt doser skrivs han eller hon ut ur programmet direkt, säger han.
Däremot tillåter behandlingen enstaka återfall, på samma sätt som vid annan missbruksbehandling.
– Det är också strikt reglerat vad som händer då. Patienten kan få börja behandlingen på nytt under vissa förhållanden. Reglerna är också tydliga för vilka som kan få en metadonbehandling.

Kristina Vahlberg
kristina.vahlberg@daladem.se