Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är val för sällan

Det år som börjar om några dagar kallas för supervalåret. Det beror på att det är flera val då: till Europaparlamentet 25 maj och riksdag, kommuner och landsting 14 september.

Men i inget annat land är det val så pass sällan som i Sverige. I nästan alla länder är det val oftare. I USA är det stort val vartannat år. Ledamöterna i representanthuset sitter bara i två år. Och flera viktiga val till regionala och lokala ämbeten, som borgmästare och guvernör, kan hållas i de val som är mellan presidentvalen vart fjärde år.

I USA, och länder med valsystem som i USA (majoritetsval i enpersonsvalkretsar) är det fyllnadsval, om den valde avlider eller avgår under sin valperiod.
Och i våra grannländer är det kommunalval mellan parlamentsvalen. Så är det i exempelvis Norge.
Nästan inget annat land har val till både parlamentet och kommunerna (samt landstingen) samtidigt. De valen är i över 95 procent av demokratierna åtskilda, men inte i Sverige.

Kanske borde de skiljas åt även här, eller så borde vi återgå till treåriga mandatperioder för riksdag och (landstings-)kommuner.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se