Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är val för sällan

Det år som börjar om några dagar kallas för supervalåret. Det beror på att det är flera val då: till Europaparlamentet 25 maj och riksdag, kommuner och landsting 14 september.

Annons

Men i inget annat land är det val så pass sällan som i Sverige. I nästan alla länder är det val oftare. I USA är det stort val vartannat år. Ledamöterna i representanthuset sitter bara i två år. Och flera viktiga val till regionala och lokala ämbeten, som borgmästare och guvernör, kan hållas i de val som är mellan presidentvalen vart fjärde år.

I USA, och länder med valsystem som i USA (majoritetsval i enpersonsvalkretsar) är det fyllnadsval, om den valde avlider eller avgår under sin valperiod.
Och i våra grannländer är det kommunalval mellan parlamentsvalen. Så är det i exempelvis Norge.
Nästan inget annat land har val till både parlamentet och kommunerna (samt landstingen) samtidigt. De valen är i över 95 procent av demokratierna åtskilda, men inte i Sverige.

Kanske borde de skiljas åt även här, eller så borde vi återgå till treåriga mandatperioder för riksdag och (landstings-)kommuner.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se