Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är vårat Tjärna Ängar - inte deras"

Allt från stenkastning till bränder har skapat oro i området. Och Dala-Demokraten möter både oro och ilska. "Det är vårat Tjärna Ängar - inte deras. Vi vill ha tillbaka vårat Tjärna Ängar" säger ett gäng killar.

Enligt polisen var det ett gäng unga som återkom på lördagen efter fredagens stenkastsning. På lördagskvällen kallades fem poliser förutom den ordinarie till Tjärna Ängar och Hemköp när personal attackerades. Enligt polisen lugnade det ner sig efter att de inlett en dialog.

Men då hade butikspersonal utsatts för både stenkastning och fått bildäck sönderskurna.

LÄS MER: Hemköp på Tjärna ängar stängde på grund av stenkastande ungdomar

När Dala-Demokraten kommer till området vid 20.00 -tiden på lördagskvällen är butiken redan stängd två timmar i tidigare än vanligt. På baksidan är flera rutor till en av dörrarna sönderslagna.

Josef Erdem som ansluter till nattvandringen som Somaliska PRO håller i och Dala-Demokraten ska följa är förvånad.

– Jag jobbade som lärare i 20 år här i skolan och jag känner många ungdomar här. Visst var det bråk även tidigare men inte på det här viset mot personer i tjänst och stenkastning mitt på ljusa dagen så här, säger han om de övertejpade rutorna.

Jag möter också Ismail Shire som är hedersmedlem i Somaliska PRO. När han tittar på de krossade rutorna börjar plötsligt några unga dundra runt på kraftfulla mopeder runt, runt planen bakom butiken. Ismail Shire stoppar en av dem och frågar var han kommer ifrån men den unge mannen som som bär solglasögon och en sjal uppdragen ända till näsan åker bara vidare.

LÄS ÄVEN: Brand i soprum på Tjärna ängar

– Det här känns hotfullt. Han kommer inte härifrån. Det vet jag bestämt, säger Ismail Shire.

När mopedisterna drar vidare skingras också ungdomar som uppmärksammat deras rundturer.

Medlemmarna i Somaliska PRO, Ismail Shire och Josef Erdem är kända i området och många börjar prata.

–Det har varit lugnt här förut. Men på sista tiden är det oroligt och jag är orolig, inte minst för barnen. Jag vill inte släppa dem ur sikte, säger Imam Muhamud med döttrarna Hamda Hussein och Hanaan Hussein.

Att butiken stängt tidigare är det många som reagerar över.

– Ett stort problem om de inte öppnar som vanligt. Och det här blivit oroligt nu den senaste tiden. Så var det inte förut, säger Seuda Abika med sin lillasyster Nisanur Abika som får vända när butiken är stängd.

Vi möter också Hassan Adan som gärna vill följa Ismail Shire och Somaliska PRO när de nattvandrar men han måste gå hem.

– Vi som bor här måste hjälpa till att hålla ordning, säger han.

En grupp killar som hejar på Josef Erdem börjar prata. De är upprörda över den senaste tidens oroligheter och när Joses Erdem frågar dem vad man kan göra säger Abdullahi Mohamad:

– Det är vårat Tjärna Ängar, inte deras. Vi vill ha tillbaka våra Tjärna Ängar och Yahye Ahmed, Farah Ali och Mohamed Ali instämmer.

LÄS MER: Stenkasnting mot taxibil under fredagsnatten

Somaliska PRO har haft årsmöte i lokalen under Hemköp berättar Abukar Hassan som är ordförande och Abdi Haji Abdullahi som är sekreterarenär de ansluter sig till gruppen som nattvandrar.

Somaliska PRO har åkt med bussarna på linje 3 och upplever att de skapat lugnare stämning bland de unga.

– I Somalia har äldre en respekt med sig och det är bra. Folk känner oss och ser på långt håll att det här vi, säger Abdukar Hassan och pekar på sin färgglada huvudbonad.

När gruppen går under viadukten stannar också en taxi på vägan ovanför och chauffören ropar ut genom fönstret: "Tack för att ni finns!"