Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är verkligheten som ska gälla – inte kartan

På kartan är det ett tydligt blått streck. En bäck som därtill kallas Lusbäck. I verkligheten finns ingen bäck.
– Då kan det vara läge att skicka in en felrapport, säger Cecilia Wendleman som är kartingenjör på lant- mäteriet i Gävle.

Nuförtiden sker inget fältarbete och inga besök på plats av dagens karttekniker. Allt arbete bygger på vad som går att utläsa av det material som finns tillgängligt.

– Därför är det viktigt att eventuella felaktigheter påtalas och det kan ske med hjälp av beskrivningar och bilder, förklarar Cecilia Wendleman.
– Vem som helst som upplever något fel kan skicka in en felrapport.
Frågan om ett torrlagt dike innehåller vatten och storleken på en torr mosse som kan vara både brun och blå på kartan kan ha avgjorts när det var högt vattenstånd eller en torr sommardag.
– Det kan påverka vilken färg det blir på kartan, säger Cecilia Wendleman.

Därför kan det ibland upplevas godtyckligt om myren blir brun eller blå på kartan, något som kan påverka både fastighetsskatt, men inte minst möjlighet att få bygga på platsen utan strandskyddsdispens.
Ett blått streck behöver därför inte betyda att det finns rinnande vatten i bäcken.

Nisse Schmidt/DT