Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det behövs en annan part och då är bara kommunen möjlig"

Nu är tiden mogen för kommunen att agera. Det skriver kommunalråd Abbe Ronsten i ett öppet brev till pressen.

Under sommaren har turerna kring Biografmuseet i Säter varit många. När det blev klart att museiintendenten Stefan Lindfors skulle gå i pension utan att någon efterträdare skolats in i hans ställe hotade samlare som lånat ut stora delar av museets utställningar att hämta hem sina saker. Många röster har höjts för att kommunen ska ta ett större ansvar för Biogfrafmuseets framtida verksamhet. I maj skrev Folkets Hus ordförande ett brev till Kommunen där han sökte extra pengar för att anställa en turistvärd, och senast i slutet av juni skrev Eva Kungsmark, ordförande för den arbetsgrupp som ska verka för Biografmuseet och bad om ett tydligt mandat från Kommunstyrelsen.
"Omedelbar handling krävs"
Men fram tills nu har kommunalrådet Abbe Ronsten hållit sig i bakgrunden. Han har menat att det var Biografmuseets ägare, Folkets Hus som ska ta ansvaret för verksamheten. Nu skriver Abbe Ronsten att Biografmuseet nått en punkt där omedelbar handling krävs för att bryta det dödläge som nu råder.
- Konkret handlar det om att de uppmaningar vi fått i ett antal brev om att kommunen ska ta en roll i det här, och att det är det som krävs, säger Abbe Ronsten. I brevet skriver han att det senaste året varit turbulent och kantats av hårda ord och starka motsättningar, som kommit i vägen för Biografmuséet verksamhet och den planerade utvidgningen med TV-historia som planerades under 2009. Abbe Ronsten skriver också att han inte tänker ta något parti i det som varit eller diskutera de anledningar som ligger till grund för konflikten.
- Vi konstaterar att det inte fungerar och att det behövs en annan part som kommer in. Då är det bara kommunen som är möjlig. Vi är dessutom den största bidragsgivaren, säger Abbe Ronsten.
Diskutera framtiden
Att kommunen nu vill spela en mer aktiv roll innebär att Abbe Ronsten kallat samlare och den grupp som Eva Kungsmark leder till möte under början av augusti för att diskutera muséets framtid. Om det innebär att kommunen kommer att ta över verksamheten på sikt är inte klart.
- I dagsläget är det Folkets Hus som äger Biografmuseet, men det gäller bara fram till nyår. Vi får ta en diskussion i den lilla gruppen om vilken driftsform som passar bäst, säger Abbe Ronsten. Han betonar att gruppen behöver arbetsro för att titta framåt och för att ta fokus bort från personfrågor. Ambitionen är att fortsätta den planerade utbyggnaden.
- Den måste naturligtvis göras färdigt. Annars är det bortkastade pengar. Det är vår absoluta ambition att fullfölja det här, men när i tid vet jag inte, säger Abbe Ronsten.
Det möte Abbe Ronsten kommer att leda om Biografmuseets framtid sammanträder i början av augusti. Då kommer även styrelsen för Folkets Hus att ha möte.

VICTORIA GREVE

0225-52057
victoria.greve@daladem.se