Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det blir så mycket tid att tänka”

I morgon bitti snör Anja Pärson åter på sig pjäxor och skidor.
Men det här loppet blir annorlunda än hennes tidigare.

– Det som skrämmer mig är vad den låga hastigheten ska göra med mig, säger den forna alpinstjärnan som nu ska åka sitt allra första Vasalopp.
Som Vasaloppets högtidstalare delade Anja Pärson på fredagkvällen med sig av sina tankar om det anrika loppet till besökarna i Mora kyrka. Hon erkände att hon var lite nervös.

Hon hade räknat ut att det skulle krävas uppåt 50 åk i backen i Åre för att närma sig nio mil.
– Det blir så mycket tid att tänka. Jag vet inte om jag har tankar som räcker hela vägen, sa hon lite skämtsamt.
För Anja Pärson handlar Vasaloppet mycket om gemenskap.
– Trots att jag är en tävlingsmänniska, så är det inte att vara först i mål som driver mig. I min värld är det utmaningen och kamratskapet.
Hon startar i Sälen på söndag tillsammans med tränaren och bäste vännen Mikael Junglind. De ska också gå i mål i Mora samtidigt, har hon tänkt.
– Vi ska göra den här resan tillsammans. Den enes svaghet ska bäras av den andras styrka. Det är det jag tror att allt handlar om i dag när jorden snurrar allt snabbare, sa hon.

I sitt tal tackade Anja Pärson också alla funktionärer och alla åskådare som hjälper till att heja fram skidåkarna i spåren.
Hennes tal fick en musikalisk inramning av Sharon Dyall och Pierre Swärd.

Jennie-Lie Kjörnsberg