Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir tufft för skogen när klimatet förändras

Johan Rockström, ledande klimatforskare, talade i sitt SOMMAR-program den 12 juli bl a om den ökade koldioxidhalten i atmosfären som leder till ett allt varmare klimat.

Extremväder – stormar, torka, skyfall blir allt vanligare.

Vi måste hejda koldioxidökningen - och vi måste förvalta våra ekosystem och värna om den biologiska mångfalden på ett hållbart sätt. En förutsättning för planetens överlevnad.

Jag satt i mitt härbre i skogsbrynet och lyssnade.

Den vida utsikten över lindorna, långt därnere glittrar Siljan, ännu längre bort blånande berg mot horisonten. Och runtomkring mig skog, skog, skog.

Skogen utanför mitt härbre har varit förskonad från det senaste decenniets stormar, som förhärjande har dragit fram över delar av vårt land.

De har orsakat många miljontals kubikmeter stormfälld skog, och miljontals kubikmeter stormfällda granar, som angripits av granbarkborren.

Den lilla luddiga skalbaggevarelsen, som när det råder balans är en viktig del av ekosystemet, men som nu, från att vara nyttodjur har blivit skadedjur.

Som angriper stormfällda granar, gnager och gnager och borrar sig in under barken. Ägg läggs, ägg kläcks, larverna gnager nya gångar, äter av den näringsrika innerbarken.

Granens försvar försvagas.

Granbarkborren kan döda en gran på bara några veckor!

Tufft för skogen när klimatet förändras.

Milda vintrar med minskad tjäle och blötare marker - antalet stormfällda träd kan komma att öka. Ekosystemet störs, den biologiska mångfalden påverkas. Skogens stora betydelse som kolsänka störs.

Det blir tufft för klimatet när skogar hotas!

Jorden sätter gränser, säger Rockström. Den kan inte omsätta och lagra detta överskott av koldioxid. Vår viktigaste uppgift – att återställa balansen! Att bevara den återstående skönheten på jorden! Bort med olja och kol, de tillhör vår historia! Vind, sol och vatten är vår framtid!

En välfärd inom planetens gränser. Hur kan den nås?

Genom omställning. Vad krävs för denna omställning?

Johan Rockström är hoppfull trots den allvarliga situationen.

Mycket händer inom forskning och globala samarbeten. Och många konkreta förslag läggs fram.

I USA föreslår den växande Citizen´s Climate Lobby (CCL och Klimatsvaret) en politik som ger ekonomisk växt, ökad sysselsättning, förbättrar USAs förmåga att konkurrera och minskar luft-och vattenföroreningar.

Förslaget är en stadigt stigande avgift på utsläpp av koldioxid som oavkortat delas ut till allmänheten, i lika stora delar, varje månad.

Inger Liljefors, Lindåker, Leksand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare