Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det blir underskott”

I måndags kommunaliserades hemsjukvården i länet, likaså i Hedemora kommun.

Kommunstyrelsen gick med på 6,8 miljoner kronor för verksamheten inför 2013.

Övergången av hemsjukvården från landstinget till kommunen genomfördes under måndagen.
De verksamheter som nu har överförts till kommunen är hemsjukvården, hembesök, distriktsarbetsterapi, distriktssjukgymnastik, förskrivning av hjälpmedel och ansvar för läkemedelshantering för personer i ordinärt boende enligt medicinskt beslut.
De sex ansvarsområdena som kommunen nu har ska gälla dygnet runt under årets samtliga dagar, vilket betyder att personalresurserna som övergår till kommunen fördelas över dygnets alla timmar. Verksamhetsövergången innefattar sju stycken årsarbetare.

Region Dalarna lämnade en slutrapport i juni i fjol vars beslut var ett underlag till fullmäktige i landstinget och i Hedemora kommun.
Underlaget bygger på schablonberäkningar både vad gäller kostnader och skatteväxling enligt 2011 års nivå.
Under hösten och fram till dagens datum har det blivit allt mer tydligare vad gäller uppdragets innehåll, men man uppger att det fortfarande finns en del frågetecken och oklarheter vad gäller volym och behov.

Det första budgetförslaget omsorgsnämnden i Hedemora kommun kom med innebar 7 600 000 kronor, vilket omsorgsförvaltningen ansåg som det enda alternativet till övertagandet och drift av hemsjukvården. Budgeten var byggd på realistiska beräkningar och skulle kunna uppfylla intentionerna i Hälso- och sjukvårdslagen.
– Det budgetförslag som nu ligger är 800 000 kronor lägre än vad som var tänkt från början, men man vill också utvärdera verksamheten först. Det kommer att uppstå ett underksott i bokslutet 2013, säger Jonas Carlgren, vice ordförande i omsorgsnämnden.
I det andra budgetförslaget som omsorgsnämnden presenterar är 6 800 000 kronor och bygger på schabloner från Region Dalarnas utredning.
Enligt omsorgsnämnden i Hedemora kommun innehöll det här budgetförslaget många osäkerhetsfaktorer och vissa poster är lågt satta.
Man ansåg också att det fanns en stor risk att patientsäkerheten inte kan garanteras.
– Egentligen hade vi ett underskott från början på hela skatteväxlingen och lägger man ihop det skulle man få ett underskott på 1,5 miljoner kronor. Vi får heller inte över hela tjänster. Det ska vara heltidstjänster eftersom det står i avtalet, säger Carlgren.

Den kostnadsreducering på 800 000 kronor, som det andra budgetförslaget innebär, skulle innebära att Hedemora kommun skulle bedriva sjukvård i strid med Hälso- och sjukvårdslagen.
Man anser att patientsäkerheten skulle äventyras.
– Det som kommunstyrelsen har sagt så ligger det nu på 6,8 miljoner kronor. Omsorgsförvaltningen gör bedömningen att det kan bli risker, men det är bara en bedömning. Vi yrkade dock i kommunstyrelsen att vi skulle få hela beloppet, men det röstades bort, säger Carlgren.Christian Larsen
christian.larsen@daladem.se
”Budgeten var byggd på realistiska beräkningar.”