Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det borras med ny teknik vid sportfältet

Just nu pågår det stora vattenprojektet mellan Falun och Borlänge där vattenförsörjningen ska säkras. På sportfältet i Borlänge grävs stora vattenledningar ner med en helt ny teknik.

Först borras ett litet hål tre meter ner i marken fram till platsen där rörledningen ska dras nere i jorden. I det här fallet handlar det om 305 meter.

Därefter kopplas den stora vattenledningen på det här röret och dras tillbaka. För att klara detta finns främst en propeller som förstorar hålet och gör att ledningen kan dras fram.
För att klara det hela behövs ett glidmedel, som kallas Bentonit.
– Annars blir det som att slå huvudet i väggen, säger Evert Wickman.
Han står och häller i denna blandning som tillsammans med vatten leds på själva borrplatsen. Därefter kommer den här sörjan av Bentonít, vatten och lera ut ur hålet där den stora rörledningen går ner i marken.
För att klara detta avfall finns tre slambilar på plats. De suger upp ”gojan” och kör bort den.

Trycket i den maskin som drar fram borren med röret kan dra upp till 45 ton. Varje järnrör som ligger i marken är fyra meter lång. När en sådan rörstump kommit fram stängs dragmaskinen av och röret läggs åt sidan.
Det går inte fort med arbetet. Varje meter rör tar en minut att dras fram.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se