Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det fanns en tid då det räckte med Jerring

Jag förstår mig inte på TV-kanalernas fixering vid programledare och inte heller varför det tydligen är så att TV ska ta ansvar för artister som försvunnit ur folks medvetande om de ens funnits där, samt varför TV ska sysselsätta så många som möjligt. Inför Melodifestivalen, eller Eurovision som alla säger numera, var det ett väldigt ståhej om vem som skulle bli pratkvarn. Det var tydligen viktigare än låtarna.
Det syns ha blivit så att programledaren är huvudsaken som programmet är bisaken. Alltså programmet har man för att programledaren ska synas. Mitt förslag är att ta bort programmet och bara ha programledaren kvar. Det skulle vara intressant att se om någon av dessa klarar av att hålla folk tittandes ens i 15 minuter.

Vi hade en gång en programledare som tog plats i rutan. Det var herr Hyland. Nu tycks alla vilja vara Hyland utan att ens ha en hundradel av hans kapacitet. För kvinnliga programledare av galor av olika slag gäller det dessutom att med jämna mellanrum byta klänning så att det som galan gäller kommer i bakgrunden.
Jag trodde i min enfald att Idrottsgalan och Fotbollsgalan var till för de aktiva, men så är det inte. De är till för programledaren, prisutdelare och en massa B-kändisar som vill sola sig i den glans som de aktiva möjligen ger. Det är väl därför det alltid beklagas att Zlatan inte kommer till galan. Han skulle ju ge den optimala strålglansen till någon programledare och någon prisutdelare.

I många program dyker det upp artister som man trodde lagt av och börjat i hemtjänsten för att ha någon inkomst. Eftersom de inte var bra när de var som mest i ropet, så är de ju inte bra nu heller. Nostalgigalor är en annan sak. Där kan man plocka med vilken artefakt som helst. Då har det blivit historia.
Avdankade artister och bedagade för detta skönhetsfröknar får också jobb som programledare. TV gör alltså vad TV kan för att ge dem en utkomst och det kanske är bra på något sätt som jag inte fattat. Fast hemtjänsten behöver ju också folk.
TV har en tendens att vilja sysselsätta så många som möjligt. Det märks inte minst vid sportsändningar. Då ska det sitta en och referera/kommentera och så ska det vara en expertkommentator. Dessutom ska det vara folk i en studio, så där en tre-fyra stycken och så någon gäst. Sändningen ska dessutom börja långt före matchstart. Då ska dessa figurer sitta och tala om hur det ska gå i matchen. Efter matchen ska det sedan vara snack om varför det gick som det gick och inte gick som man sagt att det skulle gå.

Jag vill minnas att Sven Jerring och Hyland klarade jobbet ensamma och det alldeles förträffligt. Speciellt Jerring som inte sa många ord mer än nödvändigt, men som ändå kunde göra en tennismatch med Uffe Schmidt eller Jan-Erik Lundqvist mycket levande. De två var experter själva.

Lennart Götesson

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv insändare Skriv debattartikel