Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det finns en utbredd rasism i Borlänge"

Borlänge kommun har tagit fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. Där ingår att stärka demokratin och motarbeta diskriminering.
– Det finns en utbredd rasism i Borlänge, säger Jan-Olof Lundberg.

Annons

Han är lokal samordnare för demokrati mot våldsbejakande extremism.

Mona Sahlin, nationell samordnare på området, pekade ut Borlänge som en av fyra orter som ska bygga upp kunskapshus mot våldsbejakande extremism. De andra är Stockholm, Göteborg och Örebro.

Kommunen har nu gjort en handlingsplan i regi av hållbarhetsutskottet.

Kunskapshuset blir inte en fysisk plats utan en förstärkning av kompetensen både om högerextremism och religiöst betingad extremism.

– Det ska vara en kompetens som kan se riskgrupper och stödja föräldrar med unga som vill strida både i Ukraina och Syrien, säger Jan-Olof Lundberg.

För att motarbeta extremism krävs ett socialt hållbart samhälle, anser kommunen. En kartläggning visar tre olika riskfaktorer i Borlänge- bristande utbildning, ekonomisk utsatthet och psykisk ohälsa.

– Vi ska jobba med demokratifrågor och människor som står utanför samhället. Står man utanför så dras man lätt till ytterlighetsgrupper, säger Kenneth Persson (S) ordförande i hållbarhetsutskottet.

Det krävs också ett antidiskrimineringsarbete då det förekommer en utbredd rasism i Borlänge enligt kartläggningen.

– Vi har pratat med olika länder- och kulturföreningar och Radio Dalarna radion har gjort intervjuer där det framkom att Borlängebor upplever rasism, säger Jan-Olof Lundberg.

– Det finns grupper till höger om SD som kanske är lite mer ljusskygga. Där har vi politiker en jätteuppgift att vi måste prata om det, säger Kenneth Persson.

Handlingsplanen ska skickas ut på remiss och behandlas i kommunstyrelsen i maj.