Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns förbanne mig gränser!

Svenska Motståndsrörelsen är en av de värsta nazistiska våldsorganisationerna i landet. Medlemmarna anstränger sig heller inte att försöka bli rumsrena utan är öppet rasistiska och våldsfixerade. När nu en medlem, Per Öberg, i denna brutala rörelse lyckats kuppa sig in i fullmäktige i Ludvika via Sverigedemokraternas valsedlar hoppas jag att det blir en tankeställare för många av dem som lade rösten på SD. För även om SD naturligtvis försöker dra en gräns mot en sådan rörelse borde det ju stå klart att SD är ett parti som lever i ett slags symbios med de uttalade våldsverkarna på yttersta högerkanten. SD har rötter i vitmaktrörelse och åttiotalsnazism.

Få av dem som lagt rösten på SD är några rasideologer. Jag har träffat gamla damer och herrar som tycks ha förtroende för SD:s partiledare Jimmie Åkesson och tror på hans löften om att satsa på pensionärer. Det har inte hjälpt att jag påpekat att hans parti ställt upp på den skattepolitik som skapat klyftorna mellan pensionärer och löntagare. Det finns försvarsvänner som inte står ut med att moderaterna numera betraktar försvaret som ett särintresse och därför lagt rösten på SD. Och det finns LO-medlemmar som oroar sig för sina jobb och för att välfärden blir sämre och tagit intryck av SD:s samhällsförklaring: att det är invandringen som är problemet, trots att det är den rådande ekonomiska politik som gynnar höginkomsttagare och storbanker och missgynnar löntagare som är roten till det onda. De allra flesta av partiets 800 000 väljare är inte några uttalade ideologiska rasister.

Jag kan bara hoppas att det blir en tankeställare för dessa när de ser vilka slags individer som dras till Sverigedemokraterna. De borde dra öronen åt sig. Och när Sverigedemokraternas representanter ojar sig över att en nazist är på väg in på deras mandat borde de tänka efter: Vad är det för slags parti som lockar till sig folk av det slaget?

Det finns förbanne mig gränser även för hur naiv en missnöjd väljare får vara.