Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det finns något för alla"


Helgen 10-11 september samlar sig länet till Träffa Dalarna, hemvändardagar som ska locka nya invånare. I Säter blir det aktiviteter i Säterdalen, Stora Skedvi och Gustafs.
- Vi i Säter vill vända oss till hemvändare plus alla Säterbor. Det finns något för alla, säger Helena Åkerberg-Hammarström, näringslivssekreterare.

Det är första gången i Sverige som ett län gör en gemensam satsning av det här slaget med alla sina kommuner.
Marknadsföringen av Träffa Dalarna har pågått sedan i våras. Vykort har tryckts upp för att allmänheten ska bjuda in anhöriga och vänner som flyttat från länet.
Region Dalarna har också skickat ut 27000 personliga inbjudningar till personer som är födda och uppvuxna i länet eller visat sitt intresse i något sammanhang. Förra veckan hade 560 hushåll anmält sig till Träffa Dalarna i hela länet.
- Men det är nu som folk börjar fundera på vad de ska göra om tre veckor. Det blir tre tuffa veckors marknadsföring, säger Tommy Kokkarinen, som driver Folkets hus restaurang.

- Den erfarenhet jag har är att människor kan ha en klar bild av att de vill flytta hit. Men man är övertygad om att det inte finns arbete i deras bransch, säger Helena Åkerberg-Hammarström.
Sådana föreställningar ska Träffa Dalarna ändra på med information om det aktiva näringslivet i regionen.
En minimässa på alla tre platserna där Träffa Dalarna ordnas i Säter ska ge besökarna svar på deras frågor om att leva, bo och arbeta där. I Säterdalen blir det aktiviteter som mycket riktar sig till barn på lördagen. På söndagen är Gustafs och Stora Skedvi centrum för arangemanget. Naven blir förskolan i Mora by och i Stora Skedvi Kyrkbyn.
- I stora Skedvi finns en aktiv ideell kraft i Sockenrådet som är vår samarbetspartner. Råder driver ett eget Leaderprojekt.

Lördagen avslutas med underhållning på Folkets hus med stand-up:aren Bengt Erlandsson från Dala-Husby. Tommy Kokkarinen dukar upp en höstbuffé.
- Bengt Erlandsson kommer att skoja hejdlöst med Säterborna, de som blev kvar. Han är väldigt uppskattad, säger Karin Hästö, kultursekreterare.
Kommunen visar upp sitt moderna bibliotek där en skulpturutställning hålls i Kulturhörnan. Den invigs av Ann-Britt Grünewald, ordförande i kulturnämnden.
- Vi visar också upp trästaden som vi är oerhört stolta över. Det blir en initierad historisk visning med Hembygdsföreningen. Stampens dramagrupp levandegör historien.


SYLVIA KJELLBERG