Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det finns planer på att bygga en ny tillfällig bro ovanpå den gamla bron"

Oroliga bybor i Bäsna och Bodarna med omnejd har kontaktat DD i rädsla för att biltrafiken skulle gå via länsvägarna 583 och 597 i samband med att Mellstabron i Borlänge stängs av för reparation. Nu kan de pusta ut - det blir ingen tung trafik genom småbyarna.
- Vi får inte stänga bron, säger Mikael Åhs på Trafikverket och projektledare för broreparationen.

Planen var att Mellstabron skulle stängas helt för trafik den 2 augusti och tre veckor framåt förutom för gående och cyklister samt utryckningsfordon. Övrig biltrafik skulle istället ombedjas att köra länsväg 583 mot Båtstad, Lennheden, Bäsna och därefter länsväg 597 via Bodarna för vidare färd mot Djurås och riksväg 70 och 71.
- Så har planerna varit men vi kommer inte att få stänga, säger Mikael Åhs på Trafikverket.

Ny tillfällig bro

Orsaken till att reparationen skjuts upp är för att det anses vara för mycket trafikstörningar i samband med detta.
- Det är där problemet ligger och därför finns det planer på att bygga en ny tillfällig bro ovanpå den gamla och på så sätt kan vi jobba under den nya bron.
Men Trafikverket måste först räkna på att den nya bron kommer hålla först.
- Personen som räknar på det har semester till vecka 33 så vi kommer inte få veta förrän i slutet av augusti och därför skjuts reparationerna tills vidare upp, förklarar Mikael Åhs.

Smäller rejält

De åtgärder som ska göras på Mellstabron är dels reparationer av brons övergångskonstruktion som släppt från infästningarna och lett till att det smäller rejält när tunga fordon kör över, dels nytt tätskikt samt beläggning.
- Om det går att räkna hem den tillfälliga bron som byggs ovanpå kan reparationerna startas i mitten eller slutet av september annars blir det inte förrän nästa år.


ANGELICA LINDVALL
0241-220 70
angelica.lindvall@daladem.se