Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det finns så mycket kärlek i Säter"


Årets Säterjänta är Petra Runvik, snart sjutton år.
- Det blir ett bra sommarlov. Det finns så mycket kärlek i Säter, säger hon.

Petra Runvik kommer från byn Gessån. Hon har just gått ut första årskursen på Kristinegymnasiets friskvårdsprogram i Falun. Hon var i Turkiet när hon utsågs av juryn förra veckan.
- Det kom som en väldigt god överraskning. Det var min mormor och extrapappa som anmälde mig, säger Petra.
Själv hade hon ingen tanke på det, även om hon mycket väl visste vad Säterjäntan är.

Petra tycker om sportiga aktiviteter och är gärna ute och rör på sig.
- Jag spelar fotboll i Säters IF och har åkt konståkning i Säter. Jag gillar att springa, cykla och simma. Jag är intresserad av kroppen och människan, att må bra, säger hon.
Hennes favoritplats i Säter är Ljusterns strand.
- Jag har tagit hit en massa kompisar och bara suttit vid badet.

Petra kröns på Åsgårdarna på "lilla midsommarafton" nästa vecka. På midsommaraftonen är hon med och firar i Säterdalen. Hon ska även delta på cruising och Säters triathlon. Andra uppdrag kan tillkomma.
- Jag väntar mig mycket skratt och att lära känna Säterbor. Det här är lyckan, säger hon om uppdraget att vara Säterjänta.
Juryn som valde bland fyra kandidater bestod av Kurt Fosselius, Hembygdsföreningen, Jeanette Gradén, chef för Turistbyrån, Anders Norman, fotograf och Nils Nyström, Dala-Demokraten.


SYLVIA KJELLBERG