Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det fula livet biter tag i julen

Det fanns inga omöjliga idéer om jämlikhet. Idag är julen kommersialiserad. Man kan handla sig till lite välgörenhet. Köpa julklappar. Vara så god som julen påbjuder. Barnen väntar ju. Men vad då? Barnfattigdom. Utslängd från a-kassan. Arbetslös. Sjukskriven så länge det går.

Annons

RecensionerTro på tomtenav Lotta Olsson och Benjamin ChaudUtgiven av Rabén & Sjögren

Sagor om Julen
I urval av Eva Dahlin & Annika Lundberg
Utgiven av Bonnier Carlsen

God Jul
En berättelse
av Jonas Karlsson
Utgiven av Wahlström & Widstrand

En julsaga och en julgran
av Charles Dickens
Illustrerad av Robert Ingpen
Utgiven av B Wahlströms bokförlag

Ute låg stjärnfager natten. Det var en förväntan. Utanför köpcentrumet blev natten stjärnevass, sedan själen perforerats av köpimpulser. Men julstämningen gick inte att handla sig till. Krediten förslog inte. Återstår att gå hem och begrava ansiktet i händerna.

Få författare har som Charles Dickens (1812-70) tagit sig an julen. Den passar honom. Han frossar i beskrivningar och detaljer och medlidande, och han hittar suget i ljusblandade stämningar. Hans flödande fantasi får ett fängslande utlopp.
Lika mycket kommer hans sociala engagemang till sin rätt. Lidelsefullt bekämpade han den utbredda fattigdomen och lade särskilt ut sig för fattiga barns skolgång och välfärd. Julfirandets glädje uttryckte filantropi, hjälpsamhet och godhet, och människor var snälla och generösa. Det gav dem en inre tillfredsställelse. Julen fick mening.

Charles Dickens arbetade som barn i en skokrämsfabrik sedan fadern gjort konkurs. Det var ett ohyggligt jobb. Hans författarskap präglades av dessa erfarenheter.
Men han var inte särskilt politisk i den meningen att han predikade samhällets skyldighet att ge människorna ett drägligt liv.
Han stod inte främmande för välgörenhet, men på dess nattsida fanns konkurrensens mörka inslag som måste begränsas med lagar, skolplikt och miljöregler.
En julsaga handlar om samhällets orättfärdighet som förkroppsligas i en gammal vresig ungkarl, vars förvandling under julen gör honom till en varmhjärtad och mänskligt rikare person.

Charles Dickens skriver sentimentalt, för mycket ibland, och humoristiskt och fantasifullt, och han besjälar gärna materiella föremål så att effekterna blir poetisk realism.
Den grove Mr Scrooge upplever julnätterna så att han känner sig vara en trevligare och vänligare person med ansiktet vänt mot de fattiga och olycksdrabbade.
En samtida berättelse om julen står skådespelaren och författaren Jonas Karlsson för. Någon har fått en idé. Man vet inte, bara att det är en liten grupp i ett kommunalt kollektiv. De kommunala ljusstakarna skall monteras i fönster och på fasad så att hälsningen blir God Jul. Det fortsätter med dolda inre motsättningar. Alla skall vara delaktiga. Ingen får smita. Ingen får ändra konceptet. Andras rutiner krasar ihop. Ibland blir uppgift och utvägar absurda.

Jonas Karlsson skriver med skådespelarens känsla för ordens valörer. Språket faller över sidorna likt lätta snöbrisar. Bokstäverna knappt syns.
Berättelsen fungerar som ett försök till samarbete. Det visar sig att vanor, ens plats på jobbet, skörheten i relationer och underliggande känslor är så svårhanterade att när allt får sammanträdas och värka ut, så blir allt överraskning. Är det bara en idé före jul som ställer till det?
Sagor om Julen är en samlingsbok med kända julsånger, gamla berättelser och färskare sagor. Något nytt om jul, människor och livsvillkor erbjuds inte. Samhället ser annorlunda ut än för femtio år sedan. Det känns igen och är tryggt, och jularna skall firas så som de enligt tradition och mässor och kommers alltid har blivit firade.

Namnkunniga författare och konstnärer innebär att man känner sig hemtam med boken. Ta namn som Johan Bauer, Elsa Beskow, Anna Maria Roos, Jeanna Oterdahl, Britt G Hallqvist, med flera.
Lotta Olsson har skrivit en lång julsaga. Barnet berättar. Berättelsen handlar om vägen till jul och hur hon förväntar sig firandet, att man konsumerar, att släkten finns där, adventskalendern. Och tomten.
Boken är en bekräftelse på det som skall vara under jul. Överraskande är den inte. Överraskningen består i så fall i att se om det invanda och traditionella infinner sig. För tänk om det inte skulle göra det.

Bo Degerman
bo.degerman@daledem.se