Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går dåligt för regeringen

Man kan ha flera definitioner för om det går bra eller dåligt för en regering. De främsta är hur det går med väljarstödet samt hur mycket av sin politik den får igenom i riksdagen.
Exempelvis den socialdemokratiska regeringen 1988 till 1991 samt alliansregeringen 2006 till 2010 fick mycket genomfört.

Den förra genom uppgörelser i riksdagen, om skattereform och EG-ansökan. Den senare genom att den hade majoritet i riksdagen. I den meningen gick det bra för regeringarna.

Men båda tappade väljarstöd under regerandet. Båda vann dock månaderna innan valet tillbaka väljare. I S fall 1991 räckte det inte ända fram, men för alliansen 2010 ledde det till fortsatt regerande. Dock förlorade den majoriteten i riksdagen.
Alliansregeringen efter valet 2010 har det gått dåligt för. Den har inte fått igenom så mycket, eftersom den inte vågat lägga fram så många förslag. Nu är den på väg att inte få igenom hela sin budget.
Den del som gäller ändrad brytpunkt för inkomstskatt, sänkt skatt för höginkomsttagare, ser ut att stoppas av oppositionen. Och regeringen har tappat väljare.

I Novus sammanställning av institutens mätningar i november får regeringens partier 38,9 procent. Moderaterna har minskat från 26 procent i oktober till 25.
De tre små allianspartierna ligger på låga nivåer. Kristdemokraterna och Centern balanserar på riksdagens spärr med 3,9 respektive 4,0 procent.
Folkpartiet noterar 6,0 procent.

Det brukar heta att det gått bra för FP i alliansregeringen. Det är en myt. Skulle de sex procenten bli valresultat skulle det tangera partiets näst sämsta på 112 år. 6,0 var en uppgång från 5,5 i oktober, men i november hade FP mycket publicitet tack vare sitt landsmöte. I ljuset av det är 6,0 procent dåligt.
SD minskar, med två tiondels procentenhet. En osäkerhet om var partiet står, på vänsterhögerskalan, sprider sig bland väljarna. Å ena sidan röstar SD nästan alltid så att regeringens förslag vinner.
Å andra sidan är SD med och stoppar regeringens budget vad gäller den del som handlar om sänkt skatt för högre inkomster.

De tre rödgröna partierna noterar 50,4 procent. Om det står sig blir det en S-ledd regering efter valet.
Men borgarna och SD får 48,2 procent. Stefan Löfvens marginal är liten. Får inte de tre rödgröna partierna majoritet i riksdagen får en regering ledd av Löfven svårt att regera.

Robert Sundberg
robert.sundberg@daladem.se