Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går ett spöke genom Europa – Snowdens spöke

Vad blir effekten av de nya dokument som visselblåsaren Edward Snowden släppt om svensk signalspaningshjälp åt USA? Får man tro hela kavalkaden av experter: inga alls. ”Alla” har vetat att det är på det här sättet.

Svenska FRA – Försvarets radioanstalt – kan lägga örat till de kablar under östersjön som transporterar intressant information från Ryssland och den informationen är amerikanska NSA intresserad av.

I själva verket, får vi nu höra, var själva vitsen med den nya FRA-lagen för några år sedan att göra just denna signalspaning möjlig. Det andra bråket – det som rörde den personliga integriteten hos vanliga medborgare och till och med fick en och annan centerpartist att gråta - var bara teaterbråk.
Men jag är säker på att experterna begår ett misstag här. Edwards Snowdens avslöjanden om vad de olika underrättelsetjänsterna – i synnerhet USA:s – håller på med läggs på hög i alltfler människors, särskilt unga människors, medvetanden runtom i världen och bygger sakta men säkert upp en misstro och en allt djupare skepsis gentemot statspapparaterna och deras hemlighetsmakeri.

Misstanken är nog heller inte obefogad att USA på olika sätt påverkar svenska FRA att lyssna på vissa saker och inte på andra – det vill säga stormaktsinblandning i svenska angelägenheter. Kritiken om att denna hjälp till USA riskerar att öka spänningen i Europa harv redan kommit.
Det går ett spöke genom Europa och västvärlden och även Sverige – Snowdens spöke. Överallt skrämmer det upp makthavare och överallt får det underordnade att börja undra över de hemliga verksamheter som pågår.
Det anti-auktoritära upproret samlar anhängare.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se