Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det går väl in lite grann i huvudet”

LudvikaABF Dala Finnmark anordnar sedan länge kurser i data- användande för de som vill och behöver.
Kursen är på grundläggande nivå och i onsdags träffades ett gäng pensionerade damer för att ta sig an allt vad datorer innebär.

Vi lever i en värld där du kan komma åt mängder av information via internet. Ja, förutsatt att du kan hantera en dator förstås. Men det är inte alltid en självklarhet, och därför har ABF kurser på grundläggande nivå i ämnet.
Angelica Thomsen är 20 år och när hon tog studenten började hon lite smått att jobba på ABF med dessa cirklar där dataanvändande lärs ut.
– Det här är för nybörjare, men vad vi gör beror lite på vad de vill lära sig. Men ofta vill de lära sig att mejla och använda internet, säger hon och fortsätter:
– Sedan är det mycket om vad knapparna betyder och hur musen funkar. Sådant som jag i början hade svårt att tänka på också var viktigt att gå igenom.

Just nu är hon mitt uppe i en kurs där fem deltagare får en lektion i veckan under fem veckor. Under onsdagseftermiddagen var det dags för lektion nummer fyra.
Just under denna onsdag är det tre deltagare på plats, och det är Margaretha Lif, Annika Andersson och Gunvor Matses.
– Jag jobbade med dator i mitt jobb inom vården, men man lärde sig de programmen och inget mer, säger Margaretha och berättar att barnen nu tröttnat på att hon inte varit helt bekväm med datorn och därför gett henne kursen hos ABF i present.
– Vissa är rädda för att försöka själva, och de är rädda för att förstöra datorn om de gör fel, berättar Angelica.
– Men det stadiet har jag kommit över i alla fall, säger Margaretha och skrattar.

Annika Andersson fick precis som Margaretha kursen i present. Och på frågan hur hon tycker det går svarar hon:
– Det går väl in lite grann i huvudet i alla fall. Man måste ju sitta och träna hemma, men det har jag inte hunnit, konstaterar hon och bekräftar därmed idén om att man har mer att göra som pensionär än man hade innan.
Hon berättar också att hon vill träna på allt som har med datorn att göra.
– Men det är mest för att gå in och se på fakta och läsa tidningen.

Gunvor Matses däremot är mest nyfiken på att behärska det här med mejl.
– Vi har pratat om mejl, och det prövade jag hemma i dag och jag tror att det gick. Men jag vet inte hur det fungerar på den här, säger hon där hon sitter framför en laptop tillhörande ABF och berättar att iPaden hon fick av sönerna är betydligt enklare att handskas med.

Beatrice Åström/DT
beatrice.astrom@dt.se