Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det handlar om att ta den enkla vägen”

Annons

Ordet parkour betyder bana eller rutt. Under torsdagen hade sportlovslediga barn och ungdomar byggt en parkourbana i Vasahallen.
– Det handlar om att ta den enklaste vägen, förklarar Fredrik L Winje.

I stället för att gå runt ett hinder så kan man hoppa över det. Så kan man enkelt förklara vad parkour går ut på.
Parkour grundades i mitten på 1980-talet och går ut på att utan hjälpmedel träna kroppen att snabbt och effektivt ta sig förbi hinder. Under onsdagen startade man lägret för att under torsdagen avsluta parkourlägret.
– Det är en grupp på 16 stycken i åldrarna mellan 11 till 18 år. I går kväll tittade vi på några filmer om parkour, förklarar Fredrik L Winje.

Det som startade som ett UF-företag blev något större. I dag har man regelbundna träningar och i Hedemora har det funnits en parkourgrupp i cirka sju år.
– Jag började i den gruppen och sedan fick jag ta över det hela. Parkour är som en hinderbana på en annan nivå än vad man kanske är van med. Man blir säkrare i sig själv ju mer man tränar. Här är alla lika bra, fast på sina olika sätt. Det finns ingen som är dålig, man utför hinderbanan på sitt sätt, säger Winje.
Han förklarar att parkour inte är något definierat och att det inte finns något som heter rätt eller fel när man utövar träningen.
– Man blir lite skadad, för när jag ser en vägg tänker jag inte ”nej, en vägg”. Jag tänker ”en vägg!” och sen tänker jag omedelbart på hur jag ska komma över den, inte hur jag ska runt den, säger Winje.

Winje räknar upp exempel på när man i vardagen använder sig av parkour.
– När man går till bilen har man utfört parkour, för man ta ju den enklaste vägen dit.
När gruppen använder sig av parkour i samhällena runt om i kommunen och i andra kommuner så får de ofta frågan om de inte skadar sig.
– Man skadar sig mer sällan här än när man spelar fotboll kan jag säga, säger Winje.

Christian Larsen
christian.larsen@daladem.se