Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det handlar om ökad förståelse”

För tredje året i rad uppmärksammas Världsaidsdagen på söndag i Falun.
– Det handlar om ökad förståelse och att minska stigmatisering, förklarar Morgan Norman som är ordförande i ­Positiva Gruppen Mitt, Hiv-Sveriges lokala ­organisation i Dalarna.

Annons

Under söndagen kommer hiv/aids att uppmärksammas på olika sätt världen över.
Trots att sjukdomen är ­vida känd, menar Morgan Norman från Positiva Grupp­en Mitt att kunskap­en om den är desto sämre.
– Det är blandad kunskap. Vissa har en stor medvetenhet, oftast sådana som ­jobbar inom vården eller infektionskliniken, men det är samtidigt skrämmande att det finns en sådan stor okunskap i övrigt.

Bakom manifestationen i Falun på söndag står bland annat Positiva Gruppen Mitt, Sensus studieförbund, RFSL, Svenska Kyrkan ­Falun, Infektionskliniken och landstinget.
Flera av organisationerna kommer även att finnas på plats i Falan Gallerian under söndagen för att svara på frågor gällande hiv, som är en förkortning på humant immunbristvirus.

På eftermiddagen kommer även en kärleksgudstjänst att genomföras i Kristine Kyrka, men innan dess är det fritt fram att ansluta till det fackeltåg som går från Kristine Kyrka och genom staden klockan 15.00.
– Arrangemanget är en manifestation som visar att vi finns och att det är något man inte får glömma, förklara Morgan Norman.
– I Dalarna vet vi att det går 80-90 smittade personer på infektionsmottagningen. Sen tror vi också att det finns ett stort mörkertal, då vissa kanske väljer att besöka andra mottagningar i ­andra län för att man inte vill att andra ska veta att man är smittad, förklarar Morgan Norman från Posi­tiva Gruppen Mitt och fortsätter:
– Och de smittade är från alla sociala och etniska grupper, vilket är viktigt att säga.

”Diskussionen om hiv kommer i vågor vilket är synd”, förklarar Morgan Norman som är ordförande för Positiva Gruppen Mitt.
Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se