Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det handlar om ökad förståelse”

För tredje året i rad uppmärksammas Världsaidsdagen på söndag i Falun.
– Det handlar om ökad förståelse och att minska stigmatisering, förklarar Morgan Norman som är ordförande i ­Positiva Gruppen Mitt, Hiv-Sveriges lokala ­organisation i Dalarna.

Annons

Under söndagen kommer hiv/aids att uppmärksammas på olika sätt världen över.
Trots att sjukdomen är ­vida känd, menar Morgan Norman från Positiva Grupp­en Mitt att kunskap­en om den är desto sämre.
– Det är blandad kunskap. Vissa har en stor medvetenhet, oftast sådana som ­jobbar inom vården eller infektionskliniken, men det är samtidigt skrämmande att det finns en sådan stor okunskap i övrigt.

Bakom manifestationen i Falun på söndag står bland annat Positiva Gruppen Mitt, Sensus studieförbund, RFSL, Svenska Kyrkan ­Falun, Infektionskliniken och landstinget.
Flera av organisationerna kommer även att finnas på plats i Falan Gallerian under söndagen för att svara på frågor gällande hiv, som är en förkortning på humant immunbristvirus.

På eftermiddagen kommer även en kärleksgudstjänst att genomföras i Kristine Kyrka, men innan dess är det fritt fram att ansluta till det fackeltåg som går från Kristine Kyrka och genom staden klockan 15.00.
– Arrangemanget är en manifestation som visar att vi finns och att det är något man inte får glömma, förklara Morgan Norman.
– I Dalarna vet vi att det går 80-90 smittade personer på infektionsmottagningen. Sen tror vi också att det finns ett stort mörkertal, då vissa kanske väljer att besöka andra mottagningar i ­andra län för att man inte vill att andra ska veta att man är smittad, förklarar Morgan Norman från Posi­tiva Gruppen Mitt och fortsätter:
– Och de smittade är från alla sociala och etniska grupper, vilket är viktigt att säga.

”Diskussionen om hiv kommer i vågor vilket är synd”, förklarar Morgan Norman som är ordförande för Positiva Gruppen Mitt.
Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se