Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det här är Dalarnas modernaste brandbil”

Det är med illa dold förtjusning som vice räddningschefen, Mats Carlsson, berättar om imponerade kollegor i både Borlänge och Ludvika.
Föremålet för beundran är Smedjebackskårens nya utryckningsfordon för nästan fyra miljoner.

Och det är inte utan att också tidningens reporter och fotograf blev imponerade efter den halvtimmeslånga demonstration av nyförvärvet som Carlsson stod för.
– Det är Dalarnas modernaste brandbil, säger han med ett leende.

Här finns utrustning för att släcka bränder och bryta upp bilar. Många funktioner hanteras via datorer och fjärrkontroller och så mycket som möjligt är gjort med tanke på att skona brandmännen från tunga lyft.
– Vi gick ut med en kravspecifikation på 18 sidor när vi begärde in offerter från tänkbara leverantörer, förklarar Mats Carlsson.
Det blev ett företag i trakten av Falköping som fick uppdraget att leverera den nya bilen. Där byggdes den på ett Volvo-chassi med en turboladdad dieselmotor på 370 hästkrafter.
– Den har luftfjädring för komfort och väghållning, bakhjulsdrift och skivbromsar. Fjädringen kan höjas och sänkas beroende på underlaget.

Längst bak finns en uppsättning hydraul-verktyg, som kan forcera de stabilaste bilkonstruktioner för att få ut fastklämda personer vid en olycka.
– Bara den utrustningen kostar 375 000 kronor men så håller den världsklass också, hävdar Mats Carlsson.
Den nya bilen har redan fått sitt elddop (!) vid Malingsbobränderna nyligen.
– Vad jag förstår var personalen väldigt nöjd.

Kvar på Räddningstjänstens önskelista står ett utbyte av skylift-bilen från 1988, som möjliggör insatser upp till 28 meters höjd.

Torbjörn Svensson/DT

Fotnot: Den bil från Räddningstjänsten i Smedjebacken, som totalhavererade vid utryckningsolyckan i Tolvsbo förra sommaren, har ersatts med ett begagnad fordon. Den har tillhört brandkåren i Höganäs och köptes för försäkringspengarna på 350 000 kronor.